Zapiekanki z papryką i pomidorami
Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by się nimi zajadać. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami zyskają jeszcze lepszy smak.
Zapiekanka drobiowa z serem halloumi
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z 4-5 łyżkami oliwy. Dodaj suszone zioła do smaku. Serek halloumi podziel na 4 porcje. Ułóż je w 2 żaroodpornych naczyniach. Skrop połową przyprawionej oliwy i odstaw na 30 minut.
2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w szerokie paski. Cebule obierz, potnij w plasterki. Pomidory umyj (wcześniej możesz je sparzyć i obrać), oczyść z pestek, miąższ pokrój na średniej wielkości kawałki. Filet potnij w kostkę.
3. Warzywa wymieszaj w miseczce. Oprósz je solą oraz pieprzem. Skrop resztą oliwy z przyprawami. Dodaj mięso, przemieszaj.
4. Kawałki sera obłóż warzywami z kurczakiem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ew. udekoruj ziołami.
Zapiekanka fasolowa z mozzarellą
Sposób przygotowania:
1. Fasolę zalej 6 szkl. wody. Odstaw na 8-10 godzin do namoczenia. Odlej wodę, fasolę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem 20 minut. Odcedź.
2. Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dołóż fasolę. Smaż chwilę. Przełóż do żaroodpornej formy. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do fasoli w formie, przemieszaj. Posyp startą mozzarellą. Zapiekaj ok. 15 minut w 185 st. Udekoruj.
Wegetariańska musaka z fetą
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokrój w plasterki. Posól, odłóż na 20-25 minut, by puściły gorzki sok. Pomidory ponakłuwaj. Włóż na 1-2 minuty do wrzątku. Wyjmij, obierz, oczyść i zmiksuj. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do pomidorów. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Plastry bakłażanów opłucz, wytrzyj, posmaruj oliwą. Papryki rozetnij na cząstki, oczyść z pestek. W formie ułóż na przemian plastry bakłażanów i cząstki papryk. Każdą warstwę posyp suszonymi ziołami, solą i pieprzem oraz pokruszoną fetą. Zalej sosem pomidorowym. Zapiekaj ok. 20 minut w 200 st.