Reklama

Reklama

Zapiekanki z papryką i pomidorami

Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by się nimi zajadać. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami zyskają jeszcze lepszy smak.

Zapiekanka drobiowa z serem halloumi

Czas przyrządzenia: ok. 1 godz.
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - pięć podstawowych:

  • 40 dag sera halloumi
  • 8 średnich pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • po 2 małe strąki czerwonej i żółtej papryki
  • 20 dag wędzonego fileta z kurczaka

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • suszone oregano
  • bazylia
  • natka
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z 4-5 łyżkami oliwy. Dodaj suszone zioła do smaku. Serek halloumi podziel na 4 porcje. Ułóż je w 2 żaroodpornych naczyniach. Skrop połową przyprawionej oliwy i odstaw na 30 minut.

2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki  z pestkami, strąki opłucz, pokrój w szerokie paski.  Cebule obierz, potnij w plasterki. Pomidory umyj (wcześniej możesz je sparzyć i obrać), oczyść z pestek, miąższ pokrój na średniej wielkości kawałki. Filet potnij w kostkę.

3. Warzywa wymieszaj  w miseczce. Oprósz je  solą oraz pieprzem. Skrop resztą oliwy z przyprawami. Dodaj mięso, przemieszaj.

Reklama

4. Kawałki sera obłóż warzywami z kurczakiem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ew. udekoruj ziołami.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje