Zapiekanki z papryką i pomidorami
Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by się nimi zajadać. Zapieczone z aromatycznymi dodatkami zyskają jeszcze lepszy smak.

Zapiekanka drobiowa z serem halloumi
Składniki
- pięć podstawowych:
- 40 dag sera halloumi
- 8 średnich pomidorów
- 2 czerwone cebule
- po 2 małe strąki czerwonej i żółtej papryki
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka
- dodatki i przyprawy:
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- suszone oregano
- bazylia
- natka
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z 4-5 łyżkami oliwy. Dodaj suszone zioła do smaku. Serek halloumi podziel na 4 porcje. Ułóż je w 2 żaroodpornych naczyniach. Skrop połową przyprawionej oliwy i odstaw na 30 minut. 2. W tym czasie papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój w szerokie paski. Cebule obierz, potnij w plasterki. Pomidory umyj (wcześniej możesz je sparzyć i obrać), oczyść z pestek, miąższ pokrój na średniej wielkości kawałki. Filet potnij w kostkę. 3. Warzywa wymieszaj w miseczce. Oprósz je solą oraz pieprzem. Skrop resztą oliwy z przyprawami. Dodaj mięso, przemieszaj.
4. Kawałki sera obłóż warzywami z kurczakiem. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20-25 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, ew. udekoruj ziołami.
Zapiekanka fasolowa z mozzarellą

Składniki
- cztery podstawowe:
- w 2 szkl. suchych ziaren zielonej fasoli mung
- 2 czerwone cebule
- 5-6 dużych pomidorów
- 2 kulki sera mozzarella
- przyprawy i dodatki:
- 2-3 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki suszonej kolendry, kuminu, curry, gałki muszkatołowej oraz imbiru
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Fasolę zalej 6 szkl. wody. Odstaw na 8-10 godzin do namoczenia. Odlej wodę, fasolę przełóż do garnka, zalej świeżą wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem 20 minut. Odcedź.
2. Cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na 1 łyżce oliwy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Dołóż fasolę. Smaż chwilę. Przełóż do żaroodpornej formy. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj do fasoli w formie, przemieszaj. Posyp startą mozzarellą. Zapiekaj ok. 15 minut w 185 st. Udekoruj.
Wegetariańska musaka z fetą

Składniki
- pięć podstawowych:
- 4-5 bakłażanów
- 7 czerwonych papryk
- 40 dag sera feta
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- dodatki i przyprawy:
- 1 duża cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
- suszone oregano i bazylia
- słodka i ostra papryka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokrój w plasterki. Posól, odłóż na 20-25 minut, by puściły gorzki sok. Pomidory ponakłuwaj. Włóż na 1-2 minuty do wrzątku. Wyjmij, obierz, oczyść i zmiksuj. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do pomidorów. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
2. Plastry bakłażanów opłucz, wytrzyj, posmaruj oliwą. Papryki rozetnij na cząstki, oczyść z pestek. W formie ułóż na przemian plastry bakłażanów i cząstki papryk. Każdą warstwę posyp suszonymi ziołami, solą i pieprzem oraz pokruszoną fetą. Zalej sosem pomidorowym. Zapiekaj ok. 20 minut w 200 st.