Zapiekany kociołek
Smakowita propozycja dla miłośników mięsnych dań. Jest łatwe do przyrządzenia, smaczne i sycące.

Składniki
- 40 dag szynki wieprzowej gotowanej
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- 30 dag zielonej fasoli szparagowej
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- qrubo mielony czarny pieprz
- olej słonecznikowy
Sposób przygotowania:
1. Sparz 2 pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój na małe kawałeczki. Podgrzej bulion z koncentratem. Dodaj pokrojone pomidory. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zmiksuj.
2. Kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę, obsmaż je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj do sosu pomidorowego. Fasolkę szparagową oczyść, opłucz i zblanszuj 3 min we wrzątku. Pokrój na kawałki.
3. Na patelni po wędlinie zeszklij piórka cebuli i posiekany czosnek. Razem z fasolką dodaj do sosu. Wrzuć porwane gałązki rozmarynu. Dodaj majeranek, papryki, po szczypcie soli i pieprzu. Ostatni pomidor pokrój, włóż do potrawy. Duś 20 min.
4. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Śmietanę wymieszaj ze skórką cytrynową, przypraw solą i pieprzem. Podaj jako dodatek do potrawy.