Reklama

Reklama

Zapiekany kociołek

Smakowita propozycja dla miłośników mięsnych dań. Jest łatwe do przyrządzenia, smaczne i sycące.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 40 dag szynki wieprzowej gotowanej
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 30 dag zielonej fasoli szparagowej
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • qrubo mielony czarny pieprz
  • olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

1. Sparz 2 pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój na małe kawałeczki. Podgrzej bulion z koncentratem. Dodaj pokrojone pomidory. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zmiksuj.

2. Kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę, obsmaż je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj do sosu pomidorowego. Fasolkę szparagową oczyść, opłucz i zblanszuj 3 min we wrzątku. Pokrój na kawałki.

3. Na patelni po wędlinie zeszklij piórka cebuli i posiekany czosnek. Razem z fasolką dodaj do sosu. Wrzuć porwane gałązki rozmarynu. Dodaj majeranek, papryki, po szczypcie soli i pieprzu. Ostatni pomidor pokrój, włóż do potrawy. Duś 20 min.

Reklama

4. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Śmietanę wymieszaj ze skórką cytrynową, przypraw solą i pieprzem. Podaj jako dodatek do potrawy.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje