Zapiekany kociołek

Smakowita propozycja dla miłośników mięsnych dań. Jest łatwe do przyrządzenia, smaczne i sycące.

Zapiekany kociołek
Zapiekany kociołek123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Sparz 2 pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój na małe kawałeczki. Podgrzej bulion z koncentratem. Dodaj pokrojone pomidory. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zmiksuj.

2. Kiełbasę i szynkę pokrój w kostkę, obsmaż je krótko na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj do sosu pomidorowego. Fasolkę szparagową oczyść, opłucz i zblanszuj 3 min we wrzątku. Pokrój na kawałki.

3. Na patelni po wędlinie zeszklij piórka cebuli i posiekany czosnek. Razem z fasolką dodaj do sosu. Wrzuć porwane gałązki rozmarynu. Dodaj majeranek, papryki, po szczypcie soli i pieprzu. Ostatni pomidor pokrój, włóż do potrawy. Duś 20 min.

4. Gulasz przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj je i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Śmietanę wymieszaj ze skórką cytrynową, przypraw solą i pieprzem. Podaj jako dodatek do potrawy.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas