Zapomniany owies

Owies nie zajmuje czołowego miejsca w rankingu popularności zbóż. Daleko mu do pszenicy czy żyta. Co jednak krzepiące, w związku z trwającą od dłuższego czasu modą na musli, również płatki owsiane wracają do łask.

article cover
materiały prasowe

Ziarno owsa nie zawiera natomiast glutenu, dlatego nie nadaje do wypieku chleba (chociaż mąka owsiana jest dodawana do ciasta chlebowego). W przemyśle spożywczym owies jest przerabiany na płatki, kaszę i otręby.

Branża żywności ekologicznej pokazuje konsumentom często zapomniane, ale wartościowe produkty, po które warto sięgać nieco częściej - mówi Tomasz Czubachowski, Brand Manager marki Bio Raj, specjalizującej się w dystrybucji produktów rolnictwa ekologicznego. W dobie żywności przetworzonej i genetycznie modyfikowanej często zapominamy o artykułach bio, chociaż widać wyraźnie, że z roku na rok zainteresowanie żywnością ekologiczną w Polsce wzrasta.

Żyjemy w ciągłym biegu i to - niestety - nie zawsze można zmienić. Nieustanne zmęczenie, poczucie niewyspania czy brak kondycji znacząco wpływają na jakość życia, dlatego warto odżywiać się mądrze i racjonalnie. Stałe pory lekkich, jak najmniej przetworzonych posiłków, połączone z aktywnością fizyczną sprawią, że niestraszne nam już będą ani pracownicze sprinty, ani maratony różnorakich obowiązków.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas