Zaskakujące korzyści zdrowotne szczawiu
Liście szczawiu wyglądają podobnie jak szpinak, jednak różnią się smakiem. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który daje unikalny kwaśny smak. Rośnie głównie w Europie i Azji Północnej, w Polsce występuje praktycznie na całym obszarze naszego kraju. Liście mogą być spożywane jako sałatka lub dodatek do potraw. Szczaw posiada wiele właściwości potrzebnych dla naszego zdrowia.
Oczyszcza organizm
Zawarte w szczawiu antyoksydanty pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Częste spożywanie szczawiu pozwala cieszyć się zdrowiem!
Dobry dla układu trawiennego
Szczaw pobudza pracę jelit, dzięki czemu pomaga w leczeniu zaparć. Jednak stosowany w nadmiarze może nam zaszkodzić, więc powinniśmy zacząć od stosowania małych ilości i sprawdzić, jaka będzie dla nas odpowiednia.
Użyteczny w leczeniu zębów
Niedobór wapnia i witamin może skutkować problemem z zębami i dziąsłami. W tym przypadku liście szczawiu są wybawieniem, gdy mamy do czynienia na przykład z parodontozą.
Wzmocnienie włosów
Szczaw jest bogaty w witaminy, które wzmacniają mieszki włosowe, dzięki czemu włosy rosną silne i zdrowe oraz odporne na uszkodzenia. Dobrze jest stosować szczaw od razu gdy zauważymy, że nasze włosy zaczęły wypadać.
Pomaga na bezsenność
Herbata z liści szczawiu leczy bezsenność. Wypicie herbaty z dodatkiem startego imbiru i cynamonu pomoże zwalczyć problemy z bezsennością i w skuteczny sposób wyciszy organizm.
Przydatny na stany zapalne skóry
Szczaw który jest bogaty w witaminę C, ma właściwości przeciwzapalne oraz chroniące organizm przed drobnoustrojami obecnymi w powietrzu. Szczaw jest zatem przydatny w trakcie leczenia infekcji skóry, pomaga zmniejszyć problemy i w krótkim czasie regeneruje skórę.
Poprawia widzenie
Witamina A, potrzebna do prawidłowego widzenia, zawarta w szczawiu poprawia ostrość widzenia. Osoby które dużo korzystają z komputera powinny regularnie zjadać szczaw, aby nie dopuścić do przedwczesnej ślepoty.
Kontroluje nadciśnienie
Szczaw zawiera związki, które pomagają w kontrolowaniu nadciśnienia. Wywar
z zagotowanych liści idealnie nadaje się do przygotowania herbaty, którą trzeba spożywać trzy razy dziennie.