Zawijańce cynamonowe
Domowy smak!
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 20 dag mielonych orzechów
- cynamon mielony
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Drożdże posyp cukrem, dodaj śmietanę. Do mąki dodaj masło, posiekaj nożem. Wbij jedno jajko, dodaj żółtka, drożdże, cukier, sól. Zagnieć ciasto, odstaw na pół godziny. Podsyp mąką, rozwałkuj.
2. Ciasto potnij na długie paski o szerokości około 3 cm. Posmaruj orzechami wymieszanymi z jajkiem i cynamonem. Zwiń w ruloniki. Piecz 25 minut w temp. 180˚C.