Zawijańce z czereśniami
Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło.
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej typ 500 + kilka łyżek do podsypywania
- 200 ml gorącej wody
- 25 dag roztopionego masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 40-50 dag czereśni
- 2-3 łyżki serka waniliowego
- ew. szczypta chili
Masło czereśniowe:
- 4 łyżki masła
- 6-7 czereśni
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło. Wodę wlewaj do mąki wąskim strumieniem, mieszając łyżką. Gdy składniki się połączą, zagnieć ciasto rękami. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
2. Czereśnie na nadzienie umyj, osusz i wydryluj. Wymieszaj z serkiem i ew. chili. Ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką, by nie obsychały. Z placków o grubości ok. 2-3 mm wytnij szklanką krążki. Na środku każdego połóż farsz, sklej po bokach.
3. Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku. Wyłóż na sitko, zostaw, by dobrze ociekły. Pozostałe czereśnie wydryluj. Podgrzej z masłem i cukrem. Polej pierogi tuż przed podaniem.
Na zimno! Ugotowane pierogi wymieszaj z łyżką masła i schłodź w lodówce. Podaj z lodami owocowymi.
Czas przygotowania: ok. 50 minut