Zawijańce z czereśniami

Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło.

Składniki:

Reklama

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej typ 500 + kilka łyżek do podsypywania
  • 200 ml gorącej wody
  • 25 dag roztopionego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40-50 dag czereśni
  • 2-3 łyżki serka waniliowego
  • ew. szczypta chili

Masło czereśniowe:

  • 4 łyżki masła
  • 6-7 czereśni
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej z solą. Do wody dodaj rozpuszczone masło. Wodę wlewaj do mąki wąskim strumieniem, mieszając łyżką. Gdy składniki się połączą, zagnieć ciasto rękami. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 20-30 minut.

2. Czereśnie na nadzienie umyj, osusz i wydryluj. Wymieszaj z serkiem i ew. chili. Ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką, by nie obsychały. Z placków o grubości ok. 2-3 mm wytnij szklanką krążki. Na środku każdego połóż farsz, sklej po bokach.

3. Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku. Wyłóż na sitko, zostaw, by dobrze ociekły. Pozostałe czereśnie wydryluj. Podgrzej z masłem i cukrem. Polej pierogi tuż przed podaniem.

Na zimno! Ugotowane pierogi wymieszaj z łyżką masła i schłodź w lodówce. Podaj z lodami owocowymi.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje