Zawijańce z fetą i oliwkami
Smaczna przekąska
Zawijańce drożdżowe123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. W naczyniu połącz wodę, mleko i oliwę.Rozpuść w nich drożdże. Przykryj i odstaw na 5 minut, aby wyrosły.
2. Wymieszaj mąkę, sól, oliwki, szałwię i czosnek z rozpuszczonymi drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto (10-15 minut).
3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto wyjmij z miski i ubijaj pięścią przez kilka minut. Rozwałkuj je do wym. 30 x 40 cm.Posyp pokruszoną fetą i zwiń w rulon.Pokrój rulon na 8 plastrów.
5. Ułóż plastry ciasta w natłuszczonej formie. Posmaruj je resztą oliwy. Piecz 20-25 minut, aż się zrumienią.
Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rollsInteria Kulinaria