Zawijańce z fetą i oliwkami
Smaczna przekąska

Składniki
- 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g)
- szklanka letniej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek, posiekanych
- łyżeczka suszonej szałwii
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 180 g sera typu feta, odsączonego
8 osób
Sposób przygotowania
1. W naczyniu połącz wodę, mleko i oliwę.Rozpuść w nich drożdże. Przykryj i odstaw na 5 minut, aby wyrosły.2. Wymieszaj mąkę, sól, oliwki, szałwię i czosnek z rozpuszczonymi drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto (10-15 minut).3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ciasto wyjmij z miski i ubijaj pięścią przez kilka minut. Rozwałkuj je do wym. 30 x 40 cm.Posyp pokruszoną fetą i zwiń w rulon.Pokrój rulon na 8 plastrów.5. Ułóż plastry ciasta w natłuszczonej formie. Posmaruj je resztą oliwy. Piecz 20-25 minut, aż się zrumienią.