Zawijańce ze szpinakiem
Przyrządź mięso w oryginalny sposób. Nadziewane roladki to strzał w dziesiątkę!

Składniki
- 50-60 dag mięsa z piersi indyka
- 25 dag szpinaku mrożonego w liściach
- 10 dag sera feta lub mozzarella
- 3-4 łyżeczki ziołowego serka do smarowania
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- po 1 marchewce i pietruszce
- po 2 listki laurowe i ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, włóż szpinak. Podgrzewaj, aż się rozmrozi, wrzuć czosnek i szczyptę soli. Duś 5-7 minut, aż odparuje. Fetę pokrój w kosteczkę. Mięso potnij na plastry, umyj i osusz. Posmaruj serkiem, posyp papryką i kozieradką.
2. Marchewkę i pietruszkę oczyść, pokrój w kostkę. Zalej 2 szkl. wrzątku, dodaj listki laurowe, ziele i sos sojowy. Warzywa ugotuj, zmiksuj.
3. W każdy plaster mięsa zawiń po porcji szpinaku i sera. Zawiń, zepnij i podsmaż na oleju. Włóż do musu, piecz w 180 st. C przez 25 minut.