Zawijane zraziki z indyka
Roladki z indyka najlepiej podać z ryżem ugotowanym na sypko (z dodatkiem szczypty kurkumy, od której nabierze pięknego, żółtego koloru) oraz zieloną sałatą i innymi warzywami.
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry piersi z indyka
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 słoiczek mini kolbek kukurydzy
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
1. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem. Posmarować lekko keczupem zmieszanym z sokiem z cytryny, musztardą i ziołami prowansalskimi. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Osączyć kolbki kukurydzy, starannie opłukać, osuszyć i lekko posolić. Zostawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Ułożyć na każdym płacie 1-2 kolby kukurydzy i zawinąć jak zrazy, spinając wykałaczkami lub wiążąc nitką.
3. Piec roladki w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż się ładnie zarumienią (trwa to 20-25 minut). Wyłożyć na półmisek. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oddzielić najładniejsze listki i udekorować potrawę. Resztę posiekać, posypać danie.