Zawijane zraziki z indyka

Roladki z indyka najlepiej podać z ryżem ugotowanym na sypko (z dodatkiem szczypty kurkumy, od której nabierze pięknego, żółtego koloru) oraz zieloną sałatą i innymi warzywami.

Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli.
Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry piersi z indyka
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 słoiczek mini kolbek kukurydzy
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

1. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, przykryć folią i delikatnie rozbić tłuczkiem. Posmarować lekko keczupem zmieszanym z sokiem z cytryny, musztardą i ziołami prowansalskimi. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

2. Osączyć kolbki kukurydzy, starannie opłukać, osuszyć i lekko posolić. Zostawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Ułożyć na każdym płacie 1-2 kolby kukurydzy i zawinąć jak zrazy, spinając wykałaczkami lub wiążąc nitką.

3. Piec roladki w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż się ładnie zarumienią (trwa to 20-25 minut). Wyłożyć na półmisek. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oddzielić najładniejsze listki i udekorować potrawę. Resztę posiekać, posypać danie.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas