Kawa jak z pałacu sułtana. To, co zostaje na dnie filiżanki, może zdradzić twoją przyszłość
Historia parzenia kawy po turecku sięga XVI. Specjalnie przygotowywany napój był serwowany między innymi na sułtańskim dworze. Okazuje się, że picie tureckiej kawy może być łączone z wróżeniem. Mowa tutaj o tasseomancji, zgodnie z którą przepowiada się przyszłość z kształtów, w jakie układają się fusy po kawie. W jaki sposób można samemu zrobić wróżbę z kawy tureckiej?

Spis treści:
Historia tureckiej kawy i jej znaczenie w kulturze
Historia tureckiej kawy sięga czasów Imperium Osmańskiego. Wskazuje się, że za przywiezienie kawy do Stambułu odpowiedzialny był Özdemir Pasza - osmański gubernator Jemenu. Ów napój przypadł do gustu sułtanowi Sulejmanowi I. Na przestrzeni kolejnych lat kawa parzona po turecku stawała się coraz popularniejsza w całym kraju. W połowie XVI wieku w Stambule powstały pierwsze kawiarnie. Kawa na stałe wpisała się w turecką kulturę, stając się ważnym elementem życia społecznego. Symbolizuje między innymi gościnność i przyjaźń.
Co ciekawe, tradycja parzenia kawy po turecku została w 2013 roku wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Co to jest kawa po turecku?
Kawa po turecku odznacza się charakterystyczną metodą przygotowania. Drobno zmielone ziarna łączy się z cukrem, a czasem również z przyprawami (na przykład cynamonem lub kardamonem), a następnie umieszcza w miedzianym tygielku o nazwie cezve. Całość zalewa się zimną wodą, po czym gotuje na małym ogniu, nie doprowadzając jednocześnie do wrzenia napoju. Gdy kawa zaczyna się pienić, należy zdjąć tygielek z ognia i poczekać, aż piana opadnie. Proces trzeba powtórzyć (czasami nawet kilka razy). Po podgrzaniu kawę należy na chwilę odstawić, a następnie przelać do filiżanki.
Tradycyjnie przyrządzona kawa po turecku jest dość intensywna w smaku. Napój ma gęstą i aksamitną konsystencję oraz charakterystyczną piankę.
Kawa po turecku jako narzędzie wróżbiarskie - jak to działa?
Z kawą parzoną po turecku wiąże się również tasseomancja, zwana również tasseografią. Jest to metoda wróżenia, w której wykorzystywane są fusy - zarówno po herbacie, jak i kawie. Prawdopodobnie tradycja tasseomancji rozwinęła się w Europie w XVII wieku.
W tasseomancji interpretuje się kształty, które przybierają wspomniane fusy. Możemy spotkać się z symbolami, takimi jak między innymi:
- Lecące ptaki - mogą oznaczać dobrą nowinę;
- Jabłko - może oznaczać sukcesy w edukacji;
- Kruk - może oznaczać złe wieści;
- Koniczyna - może oznaczać szczęście i dobrobyt;
- Kot - może oznaczać zdradę ze strony bliskiej osoby;
- Serce - może oznaczać zbliżającą się miłość.
Co ciekawe, istnieją specjalne filiżanki bądź podstawki z namalowanymi symbolami i ich interpretacjami, które stanowią pewnego rodzaju "ściągę" i ułatwiają wróżenie.

Jak samemu zrobić wróżbę z kawy tureckiej?
W jaki sposób samodzielnie zrobić wróżbę z kawy zaparzonej metodą turecką? Najpierw, oczywiście, musimy zaopatrzyć się w taką kawę, którą należy podać w filiżance na spodku, najlepiej w jasnym kolorze - wówczas łatwiej nam będzie dostrzec poszczególne symbole.
Po wypiciu kawy należy zakryć spód filiżanki górną powierzchnią podstawki, a następnie obrócić całość do góry nogami. Po kilku lub kilkunastu sekundach, gdy wszystkie lub większość fusów spłynie na spodek, możemy odłożyć filiżankę i zacząć interpretować powstałe wzory. Co ważne - skupmy się nie tylko na pojedynczych znakach, ale na całości. Symbole mogą się ze sobą łączyć, dzięki czemu wróżba może okazać się dokładniejsza.