Zdrowa „ drożdżówka”
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g mąki pszennej razowej, graham
- 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku
- szczypta cynamonu
- 50 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 80 ml maślanki
- 100 ml drobno startej surowej dyni lub cukinii
- 1/4 szklanki posiekanej żurawiny
- 1/4 szklanki migdałów
- odrobina roztrzepanego jajka
- około 1/4 szklanki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową, sól, paprykę w proszku i przyprawy, całość wymieszać.
2. Dodać masło, cukier i szybko posiekać, następnie rozcierać przez chwilę palcami.
3. Zrobić wgłębienie i wlać maślankę, dodać startą dynię lub cukinię , żurawinę i posiekane orzechy. Nożem mieszać składniki, łącząc je szybko ze sobą w klejące, ale dość sztywne ciasto. Szybko połączyć w kulę i kilkakrotnie ją zagnieść, podsypując mąką (gdyby ciasto było za suche, dodać więcej maślanki).
4. Ciasto rozpłaszczyć na około 2 - 2,5 cm placek, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pestkami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż będą lekko zrumienione.