Zdrowa „ drożdżówka”

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową.

Zdrowa „drożdżówka”
Zdrowa „drożdżówka” materiały prasowemateriały prasowe

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki pszennej razowej, graham
  • 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 ml maślanki
  • 100 ml drobno startej surowej dyni lub cukinii
  • 1/4 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1/4 szklanki  migdałów
  • odrobina roztrzepanego jajka
  • około 1/4 szklanki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę razową, sól, paprykę w proszku i przyprawy, całość wymieszać.

2. Dodać masło, cukier  i szybko posiekać, następnie rozcierać przez chwilę palcami.

3. Zrobić wgłębienie i wlać maślankę, dodać startą dynię lub cukinię , żurawinę  i posiekane orzechy. Nożem mieszać składniki, łącząc je szybko ze sobą w klejące, ale dość sztywne ciasto. Szybko połączyć w kulę i kilkakrotnie ją zagnieść, podsypując mąką (gdyby ciasto było za suche, dodać więcej maślanki).

4. Ciasto rozpłaszczyć na około 2 - 2,5 cm placek, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pestkami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż będą lekko zrumienione.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas