Zdrowa kuchnia na lato

Kalendarzowe lato właśnie się rozpoczęło. Pogoda co prawda nas nie rozpieszcza, ale nie oznacza to wcale, byśmy mieli zrezygnować z dbania o swoje zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie.


Wielką zaletą i przewagą lata nad innymi porami roku jest ogrom dostępnych świeżych cel warzyw i owoców. Dlatego bardzo łatwo jeść zdrowo, smacznie, a przy tym nie popadać w monotonię. Urozmaicenie jest jedną z podstaw prawidłowego odżywiania. O czym niestety często zapominamy w pędzie dnia codziennego.

Reklama

Dlatego tym razem postanowiliśmy przedstawić wam smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania przepis, który jednocześnie nie jest banalny i zadowoli wybrednych smakoszy.

Papryka

Warzywa są przede wszystkim źródłem wielu witamin, głównie A i C, a także błonnika i składników mineralnych. Mają bardzo wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Co ważne są równie zdrowe jak owoce, ale są zdecydowanie mniej kaloryczne, ponieważ zawierają o wiele mniejszą ilość cukru.

 Jednym z najsmaczniejszych z nich jest właśnie czerwona papryka. Ma ona oryginalny i wyraźny smak, a odpowiednie przyprawy dodadzą jej jeszcze większej pikanterii. Należy do czołówki warzyw zawierających witaminę C. Jest dość niskokaloryczna ( w 100 g mieści się od 16 do 31 kcal). Dodatkowo bogata jest w cynk, wapń, żelazo, fosfor i potas.  Przy tym wzmacnia naszą odporność i poprawia koloryt skóry. A także polecana jest przy dużym zmęczeniu.

Przedstawiamy przepis na faszerowaną paprykę!

Składniki:

- 1 duża czerwona papryka

- 100 g pieczarek

- 1 duża biała cebula

-  100 - 150 g fileta z kurczaka

- sól

- pieprz

- olej

Sposób przygotowania:

Ucinamy wierzch papryki i dokładnie oczyszczamy jej środek z ziaren. Pieczarki kroimy na drobne plasterki i dusimy przez ok.10 minut do momentu, gdy zrobią się miękkie. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Filet z indyka kroimy na kawałki i mielimy. Następnie przez kilka minut podsmażamy na oleju, na patelni. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki, cebulę i zmielone mięso mieszamy razem w jednym naczyniu. Kolejno faszerujemy paprykę pieczarkami, mięsem i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

Zatem nie pozostaje na nic innego, jak tylko rozpocząć gotowanie!

 

Zuzanna Mierzejewska

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | warzywa | owoce | zdrowie | papryka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje