Zdrowa zapiekanka

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Nie kosztuje dużo, jest łatwa do zrobienia a smakuje wybornie! Można podać ją jako danie obiadowe, bądź na kolację.

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 gramów makaron, najlepiej z mąki durum w kształcie muszelek lub świderków; - 150 gramów różyczek kalafiora;
  • 150 gramów różyczek brokułu;
  • 20 gramów płatków migdałowych;
  • 30 gramów nasion słonecznika;
  • 250 mililitrów jogurtu naturalnego;
  • 50 gramów sera typu parmezan;
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych;
  • czarne oliwki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy (al dente) i odcedzamy. Różyczki brokułu i kalafiora wrzucamy na chwilę do wrzątku, żeby je dosłownie sparzyć, ale nie gotować. Słonecznik prażymy krótko na dużej patelni. Dodajemy do niego odcedzone warzywa, makaron i migdały, a na koniec wlewamy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.

Następnie przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, obsypujemy startym serem i ozdabiamy przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami i oliwkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na ciepło.

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na