Zdrowa zapiekanka
Nie kosztuje dużo, jest łatwa do zrobienia a smakuje wybornie! Można podać ją jako danie obiadowe, bądź na kolację.

Składniki
- 250 gramów makaron, najlepiej z mąki durum w kształcie muszelek lub świderków; - 150 gramów różyczek kalafiora;
- 150 gramów różyczek brokułu;
- 20 gramów płatków migdałowych;
- 30 gramów nasion słonecznika;
- 250 mililitrów jogurtu naturalnego;
- 50 gramów sera typu parmezan;
- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych;
- czarne oliwki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy (al dente) i odcedzamy. Różyczki brokułu i kalafiora wrzucamy na chwilę do wrzątku, żeby je dosłownie sparzyć, ale nie gotować. Słonecznik prażymy krótko na dużej patelni. Dodajemy do niego odcedzone warzywa, makaron i migdały, a na koniec wlewamy jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zagotowania.
Następnie przekładamy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, obsypujemy startym serem i ozdabiamy przekrojonymi na ćwiartki pomidorkami i oliwkami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Serwujemy na ciepło.