Zdrowe czipsy z jarmużu
Smaczna przekąska!
Składniki:
- 300 g jarmużu
- 1/3 szklanki parmezanu
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Liście jarmużu umyj i osusz (to ważne, bo mokre się uduszą, zamiast upiec). Porwij je na drobne kawałki i pozbaw łodyg. Wymieszaj parmezan, sól, pieprz i posiekany czosnek. Osobno połącz oliwę i sok z cytryny.
2. Jarmuż ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Skrop mieszanką oliwy i soku, oprósz serową mieszanką. Piecz około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Czipsy będą gotowe, gdy boki liści lekko zbrązowieją, a całość stanie się chrupiąca. Podawaj od razu.