Zdrowe desery dla dzieci na Święta

Szukasz pomysłów na zdrowe desery dla dzieci? Sprawdź nasze przepisy na budyń jaglany, trufle z daktyli i mini serniczki z truskawkami!

Zdrowe desery posmakują całej rodzinie!
Zdrowe desery posmakują całej rodzinie!Adobe Stock

Święta to czas absolutnie wyjątkowy dla każdego, także dla najmłodszych. To również ulubiony czas wszystkich łakomczuszków, bo na świątecznym stole królują słodkie desery. Choć trudno komukolwiek odmówić przyjemności ich jedzenia, nie można zapominać o tym, że słodkości w nadmiarze szkodzą każdemu, zwłaszcza dzieciom. Dlatego też zamiast czekoladowych łakoci ze sklepu warto przygotować dla swoich pociech ich zdrową alternatywę w postaci smacznych, domowych deserów. Oto kilka pomysłów na zdrowe desery dla dzieci.

Święta to okres, w którym nawet najwytrwalsze osoby pozwalają sobie na małe słodkie odstępstwa w diecie, tłumacząc sobie, że małe co nieco z takiej okazji z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Musimy jednak mieć świadomość tego, że na jednym cukierku czy też ciastku rzadko kiedy się kończy, zwłaszcza w przypadku dzieci. Dlatego też warto przygotować dla najmłodszych zdrową alternatywę dla świątecznych łakoci w postaci deserów bez cukru z dodatkiem owoców i niskokalorycznych produktów. Szybko, zdrowo i naturalnie! O zdrowiu najmłodszych nie można bowiem zapominać nawet w czasie świąt!

A oto sprawdzone i szybkie w przygotowaniu przepisy na zdrowe desery dla dzieci, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagającego małego łasucha:

Budyń jaglany o smaku pienika

Do przygotowania deseru potrzebujemy:

·         średniej wielkości jabłka

·         pół szklanki suszonych daktyli

·         pół szklanki sparzonej kaszy jaglanej

·         pół łyżeczki kurkumy

·         1 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (ewentualnie cynamonu)

Jak to zrobić?

Sparzoną kaszę jaglaną przekładamy do garnka. Dodajemy suszone daktyle, przyprawę do piernika oraz kurkumę. Całość zalewamy dwiema szklankami niegazowanej wody mineralnej, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy przez około pół godziny. Na 10 minut przed końcem gotowania do kaszki dodajemy umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Po upływie określonego czasu kaszę zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną miksujemy na gładką masę. W razie konieczności do budyniu dodajemy odrobinę wody lub mleka, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Świąteczne trufle o smaku daktylowym

Do przygotowania deseru potrzebujemy:

·         4 łyżek suszonej żurawiny

·         1 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (opcjonalnie cynamonu)

·         4 łyżek masła orzechowego

·         4 łyżek wiórków kokosowych

·         2 łyżek siemienia lnianego

·         1 szklanki suszonych daktyli (moczymy je przez całą noc)

·         2 łyżek niełuskanego sezamu

Jak to zrobić?

Namoczone uprzednio przez całą noc daktyle dokładnie odcedzamy. Przesypujemy do miski, dodajemy masło orzechowe oraz przyprawę korzenną. Miksujemy. Do masy dodajemy drobno posiekaną suszoną żurawinę, siemię lniane oraz sezam. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, wyrabiając dłonią na jednolitą masę. Z gotowej zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kuleczki. Tak przygotowane trufelki obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Miniserniczki z truskawkami

Do przygotowania deseru potrzebujemy:

·         3 łyżek mąki ziemniaczanej

·         300 g zmielonego twarogu

·         1 łyżki stewii

·         1 łyżki mąki pełnoziarnistej

·         2 jajek

·         truskawek (świeżych lub mrożonych)

·         1 łyżki zimnego masła

·         1 szklanki płatków owsianych

Jak to zrobić?

Do masła dodajemy płatki owsiane. Całość starannie łączymy. Do sera dodajemy mąkę, stewię oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy zblendowane wcześniej truskawki. Płatki owsiane połączone z masłem układamy na dnie papilotek ustawionych w formie do pieczenia muffinek. Na tak przygotowany spód wykładamy następnie masę truskawkowo-serową. Miniserniczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 40 min. Upieczone pozostawiamy w piekarniku aż do ostygnięcia (drzwiczki piekarnika lekko uchylamy).

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas