Zdrowe zamienniki słodyczy: Trzy proste przepisy

Lubisz pyszne, oryginalne desery i słodkie przekąski, ale masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu ogromnej ilości kalorii? Znamy na to sposób! Nie musisz rezygnować z jedzenia ciast i ciasteczek, by utrzymać zgrabną sylwetkę. Wystarczy, że zamienisz wysokokaloryczne produkty na zdrowe. Dostarczą sporo energii, a także wartości odżywczych. Proponujemy trzy proste przepisy na zdrowe słodycze.

article cover
©123RF/PICSEL

Szpinakowe muffinki

©123RF/PICSEL

Szpinakowe muffinki z kremem jogurtowym to pyszne, zdrowe i bardzo syte przekąski. Poza tym, zawierają niewiele kalorii. Możesz jeść je zarówno na śniadanie, jak i na deser. Zastąpią popularne słodkie muffinki. Oto wskazówki, jak je przygotować.

Potrzebne składniki

Ciasto

- 100 gramów mrożonego lub świeżego szpinaku;

- jedno jajko;

- 50 gramów brązowego cukru;

- 50 mililitrów oliwy z oliwek;

- 70 gramów mąki pełnoziarnistej;

- łyżeczka proszku do pieczenia;

- sok z połowy cytryny;

- trochę masła do posmarowania foremek.

Krem

- jogurt naturalny typu greckiego;

- 100 gramów serka maskarpone;

- starta skórka cytryny;

- dwie łyżeczki miodu.

Do dekoracji

- owoce granatu (są zdrowe i pyszne);

Sposób przygotowania

Ciasto

1. Rozmroź szpinak i dokładnie odsącz go z wody. Jeśli używasz świeżego szpinaku, wystarczy, że go umyjesz.

2. W dużej misce zmiksuj jajko z cukrem na gładką masę.

3. Dodaj powoli oliwę z oliwek ciągle miksując.

4. Teraz czas na szpinak. Wystarczy przełożyć go do miski.

5. Następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość szpatułką.

6. Przełóż ciasto do foremek nasmarowanych masłem.

7. Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.

Krem

Krem jogurtowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować potrzebne składniki na gładką masę i wstawić do lodówki na około 20 minut.

Gdy muffinki się wystudzą, udekoruj je kremem jogurtowym i posyp owocami granatu. Będą pięknie się prezentować.

Ciasteczka pełnoziarniste

©123RF/PICSEL

Ciasteczka pełnoziarniste świetnie zastąpią popularne batony, które dostarczają naszemu organizmowi zazwyczaj pustych kalorii. Ciasteczka są słodkie, ponieważ zawierają miód naturalny i przede wszystkim bardzo zdrowe, a to za sprawą ziaren oraz bakalii. Warto jeść je codziennie, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Poprawią przemianę materii, przyspieszą spalanie tłuszczu i zapewnią energię na cały dzień. Oto wskazówki, jak je przygotować.

Potrzebne składniki

- jedna szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;

- 1/3 mąki białej;

- 10 gramów płatków owsianych;

- dwa żółtka;

- łyżeczka proszku do pieczenia;

- połowa kostki masła;

- pięć łyżek rodzynek;

- pięć łyżek słonecznika;

- trzy łyżki cukru trzcinowego;

- trzy łyżki naturalnego miodu.

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszaj ze sobą płatki, rodzynki, słonecznik, dwa rodzaje mąki, cukier oraz proszek do pieczenia.

2. Następnie dodaj masło oraz żółtka i zacznij wyrabiać ciasto (jeśli będzie zbyt twarde, by uformować go w kulę, dolej odrobinę wody).

3. Jeśli ciasto przybrało zwartą konsystencję, możesz go rozwałkować.

4. Na koniec przy pomocą szklanki lub foremek przygotuj ciasteczka, które następnie umieścisz na blasze.

5. Ciastka należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Owocowe chipsy

©123RF/PICSEL

Chipsy z owoców to jedna z najzdrowszych przekąsek. Zawierają wiele witamin oraz błonnika, dlatego świetnie wpływają na układ trawienny. Powinny po nie sięgać szczególnie osoby, które chcą schudnąć lub poprawić pracę jelit. Ta zdrowa przekąska jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ulubione owoce w plasterki i wstawić na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas