Zdrowotne właściwości awokado

Lubisz awokado? Jest ono popularnym produktem, który zawiera dużą ilość składników odżywczych i zdrowych tłuszczy. Owoc ten jest kremowy i smaczny, może być użyty w kanapce, sałatkach i omletach. Możesz nim nawet nawilżyć włosy!

awokado
awokado© Photogenica

Pomaga ono w zachowaniu bystrości umysłu

awokado jedzenie
© Photogenica

Awokado bogate jest w kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę E, które to składniki są dobre dla twojego mózgu. Pomagają one na przykład dostarczyć krew do kory przedczołowej odpowiedzialnej za planowanie, podejmowanie decyzji oraz rozważanie ich konsekwencji.

Zmniejsza cholesterol

Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, a już w jednej szklance tego owocu możesz znaleźć 32% ich dziennego zapotrzebowania. Jednonienasycone tłuszcze są dla ciebie dobre, ponieważ zmniejszają ilość złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko udaru oraz chorób serca. Oprócz tego sprawiają także, że wzrasta ilość dobrego cholesterolu.

Pomaga we wchłanianiu innych składników odżywczych

Wiele ważnych witamin rozpuszcza się w tłuszczach, a więc potrzebują ich, aby nasz organizm mógł je wchłonąć. Do witamin tych należą witamina A, K, D oraz E. Dodanie awokado do posiłków warzywnych pomoże ci dostarczyć organizmowi wszystkich zawartych w nich witamin.

Pomaga zadbać o oczy

awocado
© Photogenica

Awokado zawiera luteinę oraz zeaksantynę, które są karotenoidami potrzebnymi do utrzymania zdrowych oczu oraz ochronie ich przed falami świetlnymi. Zmniejszają one także ryzyko chorób oczu.

Są bogate w błonnik

Awokado jest bogate w błonnik, z którego składa się aż w 7%. Jedno awokado zawiera około 27% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik ma duże znaczenie przy odchudzaniu oraz wpływa na metabolizm. Może on także zmniejszyć skoki cukru we krwi.

Pomaga zrucić wagę

Chcesz zrzucić parę kilogramów? Kup awokado, które zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczają energii a nie tłuszczu. Oznacza to, że po zjedzeniu awokado będziesz syta oraz zmniejszą się twoje napady głodu.

Zawiera więcej potasu niż banan

jedzenie awokado
© Photogenica

Potas jest ważnym minerałem, którego większość ludzi ma niedobory. W awokado znajdziesz 14% dziennego zapotrzebowania na ten składnik, a co ciekawe w bananach jest go tylko 10%. Zwiększone spożycie potasu pomaga zmniejszyć ciśnienie, ryzyko udaru, zawału i niewydolności nerek.

Korzystnie wpływa na kobiety w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży włącz do swojej diety awokado. W jednej jego szklance znajdziesz 25% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny zarówno tobie jak i twojemu dziecku.

Jest bogate w składniki odżywcze

Awokado zawiera 20 witamin i minerałów w tym 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która odgrywa ważną rolę w powstawaniu oraz regeneracji komórek znajdujących się w organizmie. Jest ono również bogate w witaminę B6, która pomaga w zwalczaniu infekcji oraz chorób.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas