Zdrowy i pyszny. Pij często a odporność będzie niczym nieprzebyty mur
Łatwy w przygotowaniu koktajl, który w sezonie przeziębień, wzmocni twoją odporność czyniąc z niej nieprzebyty mur dla bakterii i wirusów. Składniki tego smacznego i zdrowego napoju zapewne nasz już w lodówce.
Koktajl na odporność - składniki
Koktajl z marchwi i imbiru to smakowity pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jego wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a picie go codziennie wzmacnia odporność. Do przygotowania koktajlu na odporność potrzebujesz:
- 4 marchewki
- 2 jabłka
- ½ cytryny
- 2 - 3 cm kawałek imbiru
Zobacz również: Domowe mikstury na wzmocnienie odporności
Koktajl z marchwi i imbiru - przygotowanie
Przygotowanie koktajlu na odporność z marchwi i imbir rozpocznij od umycia i obrania marchewki.
- Następnie umyj jabłka, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych.
- Jabłka i marchew pokrój w mniejsze kawałki i za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok.
- Teraz czas na imbir, jego także umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Cytrynę ujmy, przekrój na pół i wyciśnij sok z jednej części.
- Wszystkie składniki wymieszaj, przelej do szklanki i pij zaraz po przyrządzeniu.
Zobacz również: Przepis na sok z marchwi
Koktajl z marchwi i imbiru na odporność - dlaczego to działa?
Sok z marchwi i imbiru wspomoże odporność, dzięki zawartym w niej składnikom.
- Marchew - jest bogatym źródłem beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Jest ona niezbędna w procesie dojrzewania komórek odpornościowych. Poza wzmacnianiem systemu odpornościowego witamina A odpowiada też za stan naszych włosów, skóry i paznokci, spowalnia procesy starzenia i ma pozytywy wpływ na wzrok.
- Cytryna - jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która również bierze udział w procesach odpornościowych organizmu, a ponadto pomaga łagodzić przebieg infekcji. Cytryna zawiera też znaczną ilość rutyny, która zapobiega wypłukiwaniu witaminy C z organizmu.
- Imbir - znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwzapalnych oraz łagodzących dolegliwość związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Dzięki tym właściwościom imbir wspomaga organizm w walce z chorobotwórczymi bakteriami.
- Jabłko - jabłka podobnie jak cytryna są źródłem witaminy C, która bierze udział w procesach produkcji interferonu - grupy białek, które wydzielane są w komórkach naszego organizmu w odpowiedzi na pojawienie się w nim patogenów.
Dzięki swoim składnikom koktajl z marchewki i imbiru jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, wypijaj szklankę 3 - 4 razy w tygodniu