Zdrowy i pyszny. Pij często a odporność będzie niczym nieprzebyty mur

Łatwy w przygotowaniu koktajl, który w sezonie przeziębień, wzmocni twoją odporność czyniąc z niej nieprzebyty mur dla bakterii i wirusów. Składniki tego smacznego i zdrowego napoju zapewne nasz już w lodówce.

Koktajl na odporność
Koktajl na odporność 123RF/PICSEL

Koktajl na odporność - składniki

Koktajl z marchwi i imbiru to smakowity pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jego wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a picie go codziennie wzmacnia odporność. Do przygotowania koktajlu na odporność potrzebujesz:

  • 4 marchewki
  • 2 jabłka
  • ½ cytryny 
  • 2 - 3 cm kawałek imbiru

Koktajl z marchwi i imbiru - przygotowanie

Przygotowanie koktajlu na odporność z marchwi i imbir rozpocznij od umycia i obrania marchewki.

  1. Następnie umyj jabłka, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. 
  2. Jabłka i marchew pokrój w mniejsze kawałki i za pomocą sokowirówki wyciśnij z nich sok. 
  3. Teraz czas na imbir, jego także umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  4. Cytrynę ujmy, przekrój na pół i wyciśnij sok z jednej części. 
  5. Wszystkie składniki wymieszaj, przelej do szklanki i pij zaraz po przyrządzeniu.
Koktajl z marchwi i imbiru wspomaga odporność
Koktajl z marchwi i imbiru wspomaga odporność123RF/PICSEL

Zobacz również: Przepis na sok z marchwi

Koktajl z marchwi i imbiru na odporność - dlaczego to działa?

Sok z marchwi i imbiru wspomoże odporność, dzięki zawartym w niej składnikom.

  • Marchew - jest bogatym źródłem beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A. Jest ona niezbędna w procesie dojrzewania komórek odpornościowych. Poza wzmacnianiem systemu odpornościowego witamina A odpowiada też za stan naszych włosów, skóry i paznokci, spowalnia procesy starzenia i ma pozytywy wpływ na wzrok.
  • Cytryna - jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, która również bierze udział w procesach odpornościowych organizmu, a ponadto pomaga łagodzić przebieg infekcji. Cytryna zawiera też znaczną ilość rutyny, która zapobiega wypłukiwaniu witaminy C z organizmu.
  • Imbir - znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwzapalnych oraz łagodzących dolegliwość związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Dzięki tym właściwościom imbir wspomaga organizm w walce z chorobotwórczymi bakteriami.
  • Jabłko - jabłka podobnie jak cytryna są źródłem witaminy C, która bierze udział w procesach produkcji interferonu - grupy białek, które wydzielane są w komórkach naszego organizmu w odpowiedzi na pojawienie się w nim patogenów.

Dzięki  swoim składnikom koktajl z marchewki i imbiru jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, wypijaj szklankę 3 - 4 razy w tygodniu

Skolim z babcią na kanapie. Takiej relacji można tylko pozazdrościćPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas