Reklama

Domowe mikstury na wzmocnienie odporności

Na odporność pracujemy codziennie. Determinują ją nasze wybory żywieniowe i styl życia. Jednak zmienna jesienna aura może wymagać bardziej intensywnych działań. Jak wzmocnić odporność domowymi metodami? Dziś mikstury, które bez kłopotu przygotujesz w swojej kuchni.

Zdrowie mieszka w kuchni, nie w aptece. Produkty spożywcze to najlepszy, bo naturalny zastrzyk odporności. Jesienią i zimą warto szczególnie pamiętać o tych, które mają właściwości antybiotyczne oraz tych z silnym potencjałem przeciwutleniającym. Są wśród nich czosnek, cebula, imbir, kurkuma, tymianek, cynamon, kardamon, miód i wiele innych artykułów spożywczych. Łącząc je możemy przyrządzić szereg specyfików, które wzmocnią odporność i pomogą ochronić organizm przed atakiem drobnoustrojów chorobotwórczych.

Zobacz również: Grupa krwi wpływa na nasze zdrowie. Na jakie choroby jesteśmy narażeni?

Reklama

Miodowo-imbirowy zastrzyk zdrowia

Składniki

  • pół litra naturalnego miodu,
  • dwie główki polskiego czosnku,
  • około 10-centymetrowy kawałek korzenia imbiry,
  • sok z dwóch cytryn (ewentualnie z jednego białego grapefruita),

Sposób przygotowania:

1.     Obieramy czosnek. Każdy ząbek kroimy na mniejsze kawałki.

2.     Delikatnie zdejmujemy skórkę z imbiru. Kroimy go w niedbałe kawałki.

3.     Dodajemy sok z cytryny lub grapefruita i dokładnie blendujemy wszystkie składniki.

4.     Zmiksowaną masę przekładamy do dużego, wcześniej wyparzonego słoika i dodajemy miód.

5.     Całość bardzo starannie mieszamy - do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

6.     Dokładnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki na minimum trzy doby. Po tym czasie mikstura jest gotowa do spożycia.

Profilaktycznie stosujemy łyżeczkę na dobę. Najlepiej wieczorem, żeby nie martwić się o świeżość oddechu. Jeśli dopadnie nas przeziębienie czy inna infekcja górnych dróg oddechowych - zwiększamy dawkę do 3 łyżeczek na dobę.

Z tego domowego leku nie powinni korzystać diabetycy ani osoby z bardzo delikatnym przewodem pokarmowym. Czosnek może podrażnić śluzówki przewodu pokarmowego, a imbir sprowokować biegunki.

Zobacz również: Stomatolog alarmuje: taki wygląd zębów zwiastuje problemy

Grapefruit z kurkumą, czosnkiem i imbirem

Składniki

  • 1 duży biały grapefruit,
  • 1 cytryna,
  • 2-3 ząbki polskiego czosnku,
  • 1 kłącze kurkumy,
  • kawałek korzenia imbiru (3-5 cm),
  • 3 łyżki naturalnego miodu,
  • woda – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

1.     Dokładnie wyszorowane cytrusy obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i zdejmujemy z nich białe błonki.

2.     Wkładamy do garnka z grubym dnem.

3.     Dodajemy obrane i rozdrobnione ząbki czosnku.

4.     Imbir i kurkumę delikatnie obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce, dodajemy do garnka.

5.     Dokładnie mieszamy i podgrzewamy pilnując, by nie przekroczyć temperatury 40 stopni Celsjusza.

6.     Jeśli mikstura jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.

7.     Wyłączamy kuchenkę, dodajemy miód, przykrywamy garnek i zostawiamy na kilka minut na rozgrzanym palniku.

Pijemy lub wyjadamy łyżeczką ciepłą miksturę. Najlepiej tuż przed pójściem spać. To jednorazowy, bardzo silny zastrzyk zdrowia. Jest najbardziej skuteczny, jeśli zastosujemy go na początku infekcji. Z uwagi na zawartość czosnku i imbiru nie powinny korzystać z niego osoby z wyjątkowo delikatnym przewodem pokarmowym i wrzodami przewodu pokarmowego.

Zobacz również: Czarny bez w kuchni i domowej apteczce

Gorący tymianek z kurkumą i imbirem

Składniki

  • 3-4 łyżki suszonego ziela tymianku,
  • 3 łyżki sproszkowanej kurkumy,
  • 3-5 cm korzenia imbiru,
  • 3 łyżeczki naturalnego miodu,
  • sok z cytryny,
  • 1l wody.

Sposób przygotowania:

1.     Imbir delikatnie obieramy ze skórki, kroimy w cienki krążki i wrzucamy do garnka z grubym dnem.

2.     Dodajemy ziele tymianku i kurkumę.

3.     Całość zalewamy kranówką i gotujemy pod przykryciem, bardzo powoli doprowadzając do wrzenia.

4.     Po przestudzeniu dodajemy sok z cytryny i miód.

5.     Przy infekcji górnych dróg oddechowych, pijemy kilka razy w ciągu dnia. Doskonale rozgrzewa, pomaga uporać się z kaszlem i katarem. Łagodzi ból głowy. 

Napar z trawą cytrynową

Składniki

  • 3-5 sztuk trawy cytrynowej (do kupienia niemal w każdym sklepie wielkopowierzchniowym, na stoisku z warzywami), ewentualnie 15 gramów suszonej trawy cytrynowej (dostępna na stoisku z przyprawami),
  • 3 kłącza kurkumy,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 5 ziaren kardamonu,
  • 1l wody.

Sposób przygotowania:

1.     Myjemy i obieramy imbir oraz kurkumę.

2.     Kroimy je w cienkie krążki i wrzucamy do garnka.

3.     Dodajemy trawę cytrynową i rozgniecione ziarna kardamonu.

4.     Całość zalewamy kranówką, przykrywamy i bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia.

Mikstura ma bardzo przyjemny smak i aromat. Rozgrzewa, uśmierza ból głowy. Działa przeciwzapalnie i przynosi ulgę przy przeziębieniu.

Ziołowe napary rozgrzewające

Przy przeziębieniu, grypie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych warto jak najczęściej sięgać po napary ziołowe. Poza tymiankiem, silne właściwości rozgrzewające ma też ziele lipy. Sprawdzi się herbatka z hibiskusa, czerwona i czarna herbata. 

Działanie każdej z nich można wzmocnić dodając sok z cytryny, plaster suszonej pigwy, kilka suszonych malin, łyżeczkę miodu, szczyptę cynamonu, kilka goździków albo gwiazdkę anyżu. Warto pamiętać, że miód i sok z cytryny dodajemy do przestudzonego naparu.

Zobacz także:

Artykuł sponsorowany: Jak dbać o odporność w okresie letnim?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: odporność | sposoby na odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy