Żeberka w piwie po myśliwsku

Treściwy obiad dla miłośników dań mięsnych

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szkl. szkl. bulionu
  • 1 i 1/2 szkl. jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • kminek
  • 4 jagody jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do obsmażenia mięsa

Sposób przygotowania

1. Ziarenka ziela angielskiego, jagody jałowca i 1/2 łyżeczki kminku utłucz w moździerzu. Do mieszanki przypraw dodaj 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz dużą szczyptę pieprzu i musztardę. Utrzyj. Żeberka opłucz, osusz, pokrój na porcje z 2-3 kostkami. Natrzyj je ze wszystkich stron musztardą z przyprawami. Włóż do miseczki. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

2. Miód wymieszaj z piwem. W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Szybko zrumień na nim zamarynowane mięso. Podlej je bulionem oraz połową piwa z miodem. Poczekaj, aż całość zawrze. Zmniejsz płomień i duś ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodziło od kostki. Pozostałe piwo z miodem dolej do żeberek w połowie w czasu duszenia. 

3. Gotowe danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Żeberka w piwie podawaj np. z sałatką z groszku, fasolki szparagowej i pomidorów oraz z podsmażonymi ziemniakami.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje