Zielony krem jarzynowy

Smaczna i sycąca zupa.

Zupa krem z warzyw
Zupa krem z warzyw123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinię oraz paprykę oczyść, potnij na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Duś razem kilka chwil, mieszając. Potem zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie warzywa w bulionie zdejmij z ognia. Zmiksuj je na gładko razem z wywarem. Zupę wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj z grzankami. Ew. udekoruj listkami świeżych ziół.

Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas