Zielony krem jarzynowy
Smaczna i sycąca zupa.

Składniki
- 2 małe brokuł
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. naturalnego jogurtu
- zrumienione orzeszki pinii albo pestki słonecznika
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinię oraz paprykę oczyść, potnij na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Duś razem kilka chwil, mieszając. Potem zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie warzywa w bulionie zdejmij z ognia. Zmiksuj je na gładko razem z wywarem. Zupę wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj z grzankami. Ew. udekoruj listkami świeżych ziół.