Reklama

Reklama

Zielony krem jarzynowy

Smaczna i sycąca zupa.

Składniki

  • 2 małe brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 6 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 szkl. naturalnego jogurtu
  • zrumienione orzeszki pinii albo pestki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cukinię oraz paprykę oczyść, potnij na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Duś razem kilka chwil, mieszając. Potem zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie warzywa w bulionie zdejmij z ognia. Zmiksuj je na gładko razem z wywarem. Zupę wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp orzeszkami piniowymi albo słonecznikiem. Podawaj z grzankami. Ew. udekoruj listkami świeżych ziół. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje