Zielony, kremowy chłodnik
Chłodnik to wyjątkowo orzeźwiająca zupa. Oryginalną odsłoną tradycyjnego chłodnika z botwinki jest jego zielone wydanie - z awokado, krewetkami i kremowym serkiem Hochland. Nie tylko zaskoczy ciekawą kompozycją składników, ale również niebagatelnym smakiem.

Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Składniki
- 3 długie ogórki szklarniowe
- 4 trójkąciki z krążka serka kremowego np. Hochland z ziołami
- 2 dojrzałe awokado
- garść mięty
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz
- krewetki
- 15 krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy ze wszystkim. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i serek z ziołami. Miksujemy na gładką konsystencję. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krewetki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili, dorzucamy krewetki i zalewamy winem. Doprawiamy i gotujemy aż wino odparuje. Chłodnik podajemy z krewetkami, grzanką z bagietki, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami świeżej mięty.