Reklama

Reklama

Zielony tort

Nie masz pomysłu na ciekawy tort? Wypróbuj nasz przepis. Takie ciasto jest nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentuje.

Składniki na 10-12 porcji:


Reklama

Na biszkopt:


  • 5 jajek l ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • zielony barwnik spożywczy


Na krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki np. agrestowej lub kiwi


Ponadto:

  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 łyżki cukru


Przygotowanie:

1. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp przesiane obie mąki, dodaj kilka kropli zielonego barwnika i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 min w temp. 170° C do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty.

2. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody, dopraw do smaku cukrem. Nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier puder. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlej do śmietany lekko ciepłą galaretkę. Pierwszy i drugi blat biszkoptowy posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.

Przygotowanie: 80 minut Porcja: 300 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje