Ziemniaczana jest najlepsza
Wybierz ziemniaki o dużej zawartości skrobi, np. odmianę Bryza.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą a następnie starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na bardzo cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Przełóż do miski, dodaj tymianek, wymieszaj.
Śmietankę kremówkę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszaj. Keksówkę posmaruj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku a następnie masłem. Wyłóż ją plastrami boczku lub szynki, ściśle jeden obok drugiego, tak by wystawały poza foremkę.
Następnie ułóż 1/3 plasterków ziemniaków w taki sposób, by na siebie zachodziły, posól, polej połową śmietanki i posyp 1 łyżką sera. Na to ułóż kolejną warstwę ziemniaków (1/3), polej pozostałą śmietanką i posyp serem. Na wierzchu ułóż pozostałe ziemniaki.
Wierzch przykryj wystającymi plastrami boczku lub szynki. Foremkę przykryj szczelnie folią aluminiową (matową częścią do góry). Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż foremkę z ziemniakami. Piecz 60-70 min. Na 10-15 min przed końcem pieczenia zdejmij folię.