Ziemniaczane kładzione

W przepisach kuchni polskiej znajdziemy dużo dań z kluskami. Dziś polecamy "kładzione ziemniaczane". Smakują doskonale!

Możesz podać je z warzywami, lub mięsem
Możesz podać je z warzywami, lub mięsem 123RF/PICSEL

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj jajko oraz mąkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Masa powinna być dosyć gęsta, by kluski nie rozpadły się podczas gotowania. Gdyby była zbyt rzadka można dodać trochę więcej mąki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć lekko ją posól i dodaj 1 łyżeczkę oleju.

Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką maczaną za każdym razem we wrzątku i powstałe w ten sposób kluski wrzucaj partiami do wody. Gotuj 10-15 min od czasu do czasu mieszając, by się nie posklejały. Wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.

W międzyczasie, gdy kluski się gotują, na oleju zeszklij pokrojone w piórka cebule. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, smaż 5-7 min, od czasu do czasu mieszając. Kluseczki przełóż na talerze, na wierzch dodaj cebulę z kiełbasą.

Rada: Kluski można podać od razu po odcedzeniu. Jeśli jednak chcesz je wykorzystać później, to trzeba je przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Można je później odgrzać znów wrzucając na wrzątek - na ok. 1 min - albo odsmażyć czy zagrzać w sosie.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas