Ziemniaczane kotlety z pomidorami
Z ziemniaków możesz zrobić nieskończoną ilość dań. Będą zawsze smaczne!

Składniki
- 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3-4 pomidory,
- 1 większa posiekana cebula,
- tłuszcz do smażenia
Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.
Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły.