Ziemniaczane kotlety z pomidorami

Z ziemniaków możesz zrobić nieskończoną ilość dań. Będą zawsze smaczne!

Są wyjątkowo smaczne
Są wyjątkowo smaczne 123RF/PICSEL

Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.

Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą. Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły.

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas