Reklama

Reklama

Ziemniaczane z kiełkami fasoli

Placki ziemniaczane nigdy się nie znudzą jeśli będziemy modyfikować przepis na nie.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 20 dag kiełków fasoli mung,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 10 dag mąki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz,
  • olej do smażenia.

Obierz ziemniaki i na grubej tarce zetrzyj do misy. Opłucz kiełki, poprzekrawaj i dodaj do ziemniaków. Dodaj mleko i jajka. Obierz i wyciśnij czosnek do mieszanki ziemniaczanej. Dopraw majerankiem, wymieszaj i zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej, wlej do niej chochelkę ciasta i smaż powoli z obu stron do przyrumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie komponują się z dipem przygotowanym z twarożku, posiekanych rzodkiewek i kwaśnej śmietany.

Reklama


Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy