Ziemniaczane z kiełkami fasoli
Placki ziemniaczane nigdy się nie znudzą jeśli będziemy modyfikować przepis na nie.

Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 20 dag kiełków fasoli mung,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 6 ząbków czosnku,
- 10 dag mąki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- olej do smażenia.
Obierz ziemniaki i na grubej tarce zetrzyj do misy. Opłucz kiełki, poprzekrawaj i dodaj do ziemniaków. Dodaj mleko i jajka. Obierz i wyciśnij czosnek do mieszanki ziemniaczanej. Dopraw majerankiem, wymieszaj i zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni olej, wlej do niej chochelkę ciasta i smaż powoli z obu stron do przyrumienienia. Gotowe placuszki wykładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie komponują się z dipem przygotowanym z twarożku, posiekanych rzodkiewek i kwaśnej śmietany.