Ziemniaczane z łososiem i serkiem

Oto przepis na pyszne placki, które doskonale komponują się z łososiem i serkiem.

Są delikatne i chrupiące zarazem
Są delikatne i chrupiące zarazem 123RF/PICSEL

Skład na 4 porcje:

  • 600 g mącznych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 ogórka
  • cytryna
  • 250 g twarożku śmietankowego
  • garść szpinaku
  • 100 ml mleka + 2 łyżki
  • 100 g wędzonego łososia
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Ogórek kroimy w plastry. Szpinak myjemy i odsączamy z wody. Wyciskamy sok z cytryny. 2. Twarożek mieszamy z 2 łyżkami mleka i połową soku z cytryny, aby miał konsystencję gęstego sosu. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy ziemniaki, przesianą mąkę i mieszamy, aż powstanie w miarę gładkie ciasto. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron nieduże racuchy na jasnozłoty kolor. Każdy osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 5. Placuszki układamy na talerzach po 3 lub 4 na porcję, w zależności od tego, ile ich wyjdzie. Każdy smarujemy twarożkiem, na którym układamy plasterki ogórka i kawałki wędzonego łososia.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas