Reklama

Reklama

Ziemniaczane zapiekanki

Młode kartofelki z piekarnika, choć delikatne, nasycą znakomicie. Sprawdzą się w każdej sytuacji: na rodzinny obiad i na ciepłą kolację

Kuleczki w sosie śmietanowym z boczkiem

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 i 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 25 dag wędzonego boczku w kawałku
  • 1 cebula
  • 20 dag żółtego sera (np. ementaler, gouda)
  • po kilka gałązek majeranku i rozmarynu
  • drobna sól
  • czarny pieprz
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do pizzy
  • trochę oleju do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą albo cienko zeskrob z nich skórkę i dokładnie opłucz. Potem przełóż je do garnka z lekko posolona wodą. 

Reklama

2. Ziemniaki gotuj 10 minut. Gdy będą półtwarde, odcedź. Formę posmaruj olejem. Ułóż w niej ziemniaki. Posyp przyprawą do pizzy, solą i pieprzem. Boczek potnij w kostkę. 

3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep widelcem ze śmietaną. Dodaj połowę startego sera. Przypraw do smaku. Polej tym ziemniaki. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C. 4 Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj boczek i wysmaż. Wyjmij zapiekankę. Posyp boczkiem z cebulą, resztą sera i posiekanymi ziołami. Piecz jeszcze przez 15 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje