Młode kartofelki z piekarnika, choć delikatne, nasycą znakomicie. Sprawdzą się w każdej sytuacji: na rodzinny obiad i na ciepłą kolację
1. Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą albo cienko zeskrob z nich skórkę i dokładnie opłucz. Potem przełóż je do garnka z lekko posolona wodą.
2. Ziemniaki gotuj 10 minut. Gdy będą półtwarde, odcedź. Formę posmaruj olejem. Ułóż w niej ziemniaki. Posyp przyprawą do pizzy, solą i pieprzem. Boczek potnij w kostkę.
3. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep widelcem ze śmietaną. Dodaj połowę startego sera. Przypraw do smaku. Polej tym ziemniaki. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C. 4 Cebulę obierz, posiekaj. Dodaj boczek i wysmaż. Wyjmij zapiekankę. Posyp boczkiem z cebulą, resztą sera i posiekanymi ziołami. Piecz jeszcze przez 15 minut.