Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską!

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Podobno każdego dnia na całym świecie sprzedaje się ok 13 mln sztuk tego włoskiego specjału. Pizza doczekała się wielu wariacji, właściciele pizzerii często wykazują się niemałą fantazją w nazewnictwie i komponowaniu składników. Jedną z ulubionych wariacji na temat tego tradycyjnego placka jest pizza hawajska. To jednocześnie jedna z najbardziej kontrowersyjnych kompozycji smakowych. Dlaczego?

"Hawajska to nie jest pizza"
"Hawajska to nie jest pizza"123RF/PICSEL

"Hawajska to nie jest pizza. Równie dobrze można położyć na pizzy kiszoną kapustę" - powiedział podczas jednej z sesji Q&A na swoim kanale Youtube'owym Robert Makłowicz i wyjaśnił, że hawajską można uznać co najwyżej za wariację na temat pizzy. Pizza jest bowiem określonym daniem, które robi się z określonych produktów. "To tak, jak spaghetti z ketchupem" - dodaje Makłowicz.

Pizza hawajska, czyli ta z ananasem to jeden z wielu rodzajów pizzy, które znalazły się na "czarnej liście" przez związek włoskich rolników Coldiretti. Towarzyszą jej na tej liście również pizza z bananami, curry, karmelem czy mięsem kangura. Walczą więc o to, żeby ich danie narodowe było traktowane z szacunkiem i przygotowywane wg tradycyjnych receptur. Tymczasem na całym świecie pizza jest świetną bazą do przemycenia lokalnych tradycji i smakołyków. Któż z nas nie spotkał się z góralską z oscypkiem, grecką z fetą, czy turecką z kebabem?

No dobrze, ale skoro już mamy Międzynarodowy Dzień Pizzy, to może tę hawajską przygotujemy w domu? Mamy sprawdzone przepisy!

Pizza hawajska - prosty przepis na domową pizzę

Pizza
Pizza123RF/PICSEL

Składniki na ciasto na pizzę:

  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 250 ml letniej wody
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Co potrzebujemy, żeby zrobić sos do pizzy?

  • 3-4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki do pizzy hawajskiej:

  • kilka plasterków szynki
  • mozzarella, pokrojona w plasterki
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie piórka
  • kilka łyżek kukurydzy
  • 3 plastry ananasa pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę: Drożdże i cukier mieszamy z dwoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki. Odstawiamy na kilkanaście minut, aż wyrosną. Do większej miski przesiewamy mąkę i sól. Dolewamy oliwę i wyrośnięte drożdże, dodajemy pozostałą wodę. Wyrabiamy na jak najgładsze ciasto. Przenosimy je na stolnicę albo kuchenny blat i dalej wyrabiamy. Kiedy będzie idealnie gładkie przenosimy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy wyrośnie, znów krótko je zagniatamy. Rozciągamy je delikatnie w dłoniach i wałkujemy na stolnicy. Idealna grubość pizzy nie powinien być grubszy niż 5-6 milimetrów. 
Sos do pizzy: Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników.
Składanie pizzy: Placek rozkładamy na blaszce lub jeśli mamy na specjalnym kamieniu. Smarujemy sosem, rozkładamy składniki i całość wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!

Czy znasz te desery?

Czy znasz te desery?
Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas