Ziemniak dla zdrowia
W Polsce ziemniaki są dostępne przez cały rok. I bardzo dobrze. Okazuje się bowiem, że popularne u nas warzywo ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Ziemniak jest bogaty w minerały, witaminę B (niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i budującą odporność organizmu) i C (zadba o skórę, kości i włosy), błonnik i kwas foliowy, ważny składnik procesu produkcji krwinek czerwonych.
To jednak nie koniec ich zalet. W niepozornym warzywie znajdy też sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten. A to nie wszystkie cenne właściwości.
Pomagają trawić
Ziemniaki pomagają w trawieniu obniżając stężenie kwasów żołądkowych i wspomagając rozwój flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Zawierają też sporo błonnika. Chronią wątrobę, szczególnie skutecznie, jeśli jemy je w mundurkach.
Ziemniak jest jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do diety niemowlęcia. Można go podać, gdy maluszek ukończy 5 miesiąc życia.