Ziemniak dla zdrowia

W Polsce ziemniaki są dostępne przez cały rok. I bardzo dobrze. Okazuje się bowiem, że popularne u nas warzywo ma szereg prozdrowotnych właściwości.

Ziemniaki pomagają w trawieniu obniżając stężenie kwasów żołądkowych
Ziemniaki pomagają w trawieniu obniżając stężenie kwasów żołądkowych123RF/PICSEL

Ziemniak jest bogaty w minerały, witaminę B (niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i budującą odporność organizmu) i C (zadba o skórę, kości i włosy), błonnik i kwas foliowy, ważny składnik procesu produkcji krwinek czerwonych.

To jednak nie koniec ich zalet. W niepozornym warzywie znajdy też sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten. A to nie wszystkie cenne właściwości.

Pomagają trawić 

Ziemniaki pomagają w trawieniu obniżając stężenie kwasów żołądkowych i wspomagając rozwój flory bakteryjnej niezbędnej do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Zawierają też sporo błonnika. Chronią wątrobę, szczególnie skutecznie, jeśli jemy je w mundurkach.  

Ziemniak jest jednym z pierwszych produktów wprowadzanych do diety niemowlęcia. Można go podać, gdy maluszek ukończy 5 miesiąc życia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas