Reklama

Reklama

Ziemniaki pieczone

Masz ochotę na ziemniaki pieczone, ale nie masz pod ręką ogniska? Nic prostszego! Możesz je przygotować w piekarniku! Ziemniaki pieczone najlepiej smakują dobrze przyprawione!

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki pieczone - przygotowanie

1. Ziemniaki obrać, pokroić na ósemki, gotować w osolonym wrzątku 8 minut, odcedzić.

2. Przyprawy wymieszać z olejem, ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka posmarować mieszanką oleju i przypraw.

3. Włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piec aż ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie -  około 25 minut.

Poznaj też inne nasze przepisy, które z pewnością cię zainteresują:

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Reklama

Pieczony kalafior

Ziemniaki po szwedzku

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Pieczone ziemniaki | ziemniaki | przekąski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje