Ziemniaki pieczone z ziołami
Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty, ale można je też podawać z ćwikłą z chrzanem.
1. Ziemniaki i marchewki wyszorować (nie obierać!). Duże ziemniaki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połowę. Marchewki pociąć na 5-centymetrowe kawałki. Warzywa obgotować razem w osolonej wodzie 10 minut.
2. Olej połączyć z papryką, pieprzem i ziołami. Obgotowane ziemniaki i marchewki ułożyć w brytfannie, pomiędzy włożyć kiełbaski, całe pomidorki i pokrojone na ósemki cebule. Każde warzywo i kiełbasę posmarować pędzelkiem ziołową mieszanką.
3. Piec w temp. 200°C ok. 20 minut, przewrócić kiełbasę na drugą stronę i dopiekać jeszcze 20 minut. Udekorować natką pietruszki.
Przygotowanie: ok. 60 minut