Ziemniaki z farszem pieczarkowym
Ziemniaki można zrobić na różne sposoby. Te faszerowane smakują naprawdę wyjątkowo, wystarczy zamknąć w nich kilka pieczarek. Smacznego!
Składniki:
- 8 ziemniaków ugotowanych ze skórką
- cebula
- 8 pieczarek
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 8 plasterków sera żółtego
- sól
- pieprz
- czosnek
- koperek
- słodka śmietana
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i przekroić na połowy. Każdą połowę wydrążyć. Żółtka zmiksować z 2 łyżkami śmietany. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć z posiekaną cebulą. Wymieszać kaszę, żółtka, pieczarki z cebulą, tarty ser, trochę miąższu z drążenia ziemniaków oraz2 łyżki śmietanki.
Farsz doprawić do smaku. Wypełnić nim połówki ziemniaków i ustawić je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Na każdy ziemniak nałożyć plasterek żółtego sera i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.10 minut.