Ziemniaki z gulaszem
Taki obiad zrobisz szybko i bez wysiłku, a będzie smakował doskonale.

Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 40 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego,
- 3-4 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 100 ml czerwonego wina,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól pieprz.
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie 15 min. Po przestudzeniu przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop olejem i posyp rozmarynem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.
Cebulę drobno posiekaj. Do pasty pomidorowej dodaj mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.
Dodaj mięso, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż 5-7 min. Wlej bulion oraz wino, duś na średnim ogniu około 15 min. Następnie dodaj pastę pomidorową i gotuj jeszcze 10 min. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Sosem polej pieczone ziemniaki.