Ziemniaki z jajkami
Wszyscy kochamy ziemniaki i wszyscy kochamy jajka! Co się stanie, gdy połączymy te dwa przysmaki? Powstanie smaczny, prosty obiad, którego nie można zepsuć i który zasmakuje wszystkim! Smacznego!

Składniki
- Kilka młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 150 ml kremówki 30 proc.
- 250 ml wywaru z warzyw
- sól, pieprz, zioła dla smaku
- ocet, cukier
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Ugotuj również na twardo jajka. Ostudź je lekko i obierz ze skorupek.
W rondelku rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, oprósz je mąką. Cały czas mieszając, przygotuj zasmażkę. Stopniowo dolewaj do niej zimny bulion z warzyw. Całość gotuj na małym ogniu około 20 minut. Połącz z kremówką i ogrzewaj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia.
Do sosu wsyp ulubione zioła i przyprawy, całość wymieszaj. Dopraw cukrem oraz odrobiną octu. Sos rozlej do talerzy, dodaj ugotowane ziemniaki i połówki jajek.