Zimny z morelami

Spód sernika można też zrobić z pokruszonych herbatników albo ciasteczek owsianych lub wieloziarnistych.

Sernik na zimno smakuje wyśmienicie.
Sernik na zimno smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 30 dag wafelków kakaowych
  • 2 opakowania galaretki morelowej
  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 1 duża puszka moreli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ulubione bakalie, np. rodzynki, migdały

Sposób przygotowania:

1. Wafle drobno pokruszyć i wysypać nimi dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy z odpinaną obręczą. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężała. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku.

2. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Połowę drugiej galaretki rozpuścić w szklance zagotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Wymieszać z masą serową.

3. Gotową masę serową wylać na pokruszone wafelki. Na wierzchu ułożyć osączone plastry moreli, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Posypać bakaliami. Można dodatkowo udekorować miętą lub melisą.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas