Zimny z morelami
Spód sernika można też zrobić z pokruszonych herbatników albo ciasteczek owsianych lub wieloziarnistych.
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag wafelków kakaowych
- 2 opakowania galaretki morelowej
- 60 dag serka homogenizowanego
- 1 duża puszka moreli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ulubione bakalie, np. rodzynki, migdały
Sposób przygotowania:
1. Wafle drobno pokruszyć i wysypać nimi dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy z odpinaną obręczą. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężała. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku.
2. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Połowę drugiej galaretki rozpuścić w szklance zagotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Wymieszać z masą serową.
3. Gotową masę serową wylać na pokruszone wafelki. Na wierzchu ułożyć osączone plastry moreli, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Posypać bakaliami. Można dodatkowo udekorować miętą lub melisą.