Reklama

Reklama

Zimny z morelami

Jak zrobić sernik na zimno?

Spód sernika można też zrobić z pokruszonych herbatników albo ciasteczek owsianych lub wieloziarnistych.

Składniki na 6 porcji:


  • 30 dag wafelków kakaowych
  • 2 opakowania galaretki morelowej
  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 1 duża puszka moreli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ulubione bakalie, np. rodzynki, migdały

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Wafle drobno pokruszyć i wysypać nimi dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy z odpinaną obręczą. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężała. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, wbijając po jednym żółtku.

2. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Połowę drugiej galaretki rozpuścić w szklance zagotowanej i ostudzonej zalewy z moreli. Wymieszać z masą serową.

3. Gotową masę serową wylać na pokruszone wafelki. Na wierzchu ułożyć osączone plastry moreli, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić. Posypać bakaliami. Można dodatkowo udekorować miętą lub melisą.

Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje