Zimowa zupa minestrone według Michela Morana

Zupa minestrone zimą? Czemu nie! Do jej przygotowania zachęca szef kuchni i juror programów kulinarnych Michel Moran. To łatwe w przygotowaniu i smaczne danie.

Minestrone
Minestrone123RF/PICSEL

Do przygotowania zimowej zupy minestrone potrzebujemy: 3 ziemniaki, marchewkę, rzepę, pora, ćwiartkę białej kapusty, pomidora, 500-700 ml wywaru warzywnego, sól morską, ziele angielskie i majeranek.

Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody, zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy.

Rzepę, marchewkę, pora i ziemniaki kroimy w drobna kostkę. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wyjmujemy nasiona, a pozostałą część drobno siekamy.

Do gotującej się kapusty wrzucamy marchewkę, solimy potrawę, wrzucamy 3-4 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy 3-4 minuty. Teraz dodajemy rzepę oraz pora. Po paru minutach dodajemy ziemniaki, doprawiamy majerankiem, zmniejszamy ogień.

Odlewamy 2 chochelki warzyw z bulionem, dodajemy do nich pokrojonego pomidora i miksujemy. Po zmiksowaniu wlewamy wszystko do zupy.

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".

Prosty sposób na zupę rybnąInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas