Zimowy rosołek z pulpetami
Rosół z wkładką to świetna propozycja na chłodne dni. Nie dość, że szybko cię nasyci, to jeszcze rozgrzeje w mgnieniu oka.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Włóż do garnka, zalej 6 szklankami wody. Dodaj obraną, pietruszkę, oczyszczoną połówkę pora i kawałek obranego selera. Wrzuć liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj szczyptę soli, gotuj około 20 minut.
2. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, obraną i poszatkowaną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
3. Do bulionu wrzucaj partiami pulpety. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu. Posyp natką. Do zupy podawaj ugotowany osobno makaron.