Reklama

Reklama

Zimowy rosołek z pulpetami

Rosół z wkładką to świetna propozycja na chłodne dni. Nie dość, że szybko cię nasyci, to jeszcze rozgrzeje w mgnieniu oka.

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • sól
  • 1/4 selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 50 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • 1 cebula
  • natka
  • 1 kajzerka
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
  • makaron

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Włóż do garnka, zalej 6 szklankami wody. Dodaj obraną, pietruszkę, oczyszczoną połówkę pora i kawałek obranego selera. Wrzuć liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj szczyptę soli, gotuj około 20 minut.

Reklama

2. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, obraną i poszatkowaną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem.

3. Do bulionu wrzucaj partiami pulpety. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu. Posyp natką. Do zupy podawaj ugotowany osobno makaron.


Dowiedz się więcej na temat: rosół | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje