Zimowy rosołek z pulpetami
Rosół z wkładką to świetna propozycja na chłodne dni. Nie dość, że szybko cię nasyci, to jeszcze rozgrzeje w mgnieniu oka.

Składniki
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- sól
- 1/4 selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 50 dag mięsa mielonego
- jajko
- 1 cebula
- natka
- 1 kajzerka
- pieprz
- cukier
- ocet
- makaron
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Włóż do garnka, zalej 6 szklankami wody. Dodaj obraną, pietruszkę, oczyszczoną połówkę pora i kawałek obranego selera. Wrzuć liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodaj szczyptę soli, gotuj około 20 minut.
2. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, obraną i poszatkowaną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Wyrób gładką masę. Dopraw ją solą oraz pieprzem.
3. Do bulionu wrzucaj partiami pulpety. Gotuj pod przykryciem 20 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i odrobiną octu. Posyp natką. Do zupy podawaj ugotowany osobno makaron.