Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie

Dorodne maliny zaczynają już pojawiać się w sklepach i na targach. By smacznie rozpocząć sezon na słodkie owoce, przygotuj ciasto francuskie z malinami według przepisu Anny Starmach. Zaletami deseru są nie tylko wyśmienity smak i apetyczna prezencja, ale też szybkość przygotowania. W sam raz dla zabieganych łasuchów!

Prosty deser z malinami przygotujesz bez problemów
Prosty deser z malinami przygotujesz bez problemówDamian Klamka/East News123RF/PICSEL

Pomysł na ciasto francuskie — na wstępie sprawdź jedną rzecz

Zaraz się przekonasz, że lista składników potrzebnych do przygotowania przysmaku nie jest długa i bazuje na łatwo dostępnych produktach. Latem o maliny nietrudno — zapewne znajdziesz je w pobliskim warzywniaku, a może nawet jesteś szczęśliwym posiadaczem własnego ogródka i owoce możesz zbierać prosto z krzaka?

Anna Starmach zaleca jednak szczególną uwagę zwrócić na ciasto francuskie. W przepisie wykorzystasz gotowe ciasto, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Dokładnie przeczytaj skład. Produkt powinien bazować na maśle, a nie na margarynie.

Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków
Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków123RF/PICSEL

Szybki deser z malinami Anny Starmach — przepis krok po kroku

Podejrzewamy, że ten pomysł na ciasto francuskie i połączenie go z sezonowymi owocami oraz masą budyniową chętnie wpiszesz do swojego kuchennego notatnika. Oto słodkość, do której wraca się z dużym apetytem, a prostota i szybkość wykonania (zajmie to zaledwie 20 minut) tylko zachęcają do degustacji. Idealna propozycja, gdy postanowisz spontanicznie zaprosić znajomych i chcesz zaproponować im domowy poczęstunek.

Lista składników:

  • 350 g malin,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1,5 opakowania budyniu,
  • 400 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  • Ciasto podziel na 4 pasy i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je kolejnym kawałkiem papieru oraz drugą blachą — w ten sposób ciasto nie urośnie podczas obróbki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
  • Po tym czasie ściągnij blachę i piecz jeszcze 3-5 minut, do momentu zarumienia ciasta.
  • Odstaw do ostudzenia. Ciasto pokrój na mniejsze prostokąty. Ważne, aby były tej samej wielkości.
  • Czas na przygotowanie masy budyniowej. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem.
  • Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i laską wanilii. Następnie dodaj mieszankę budyniową i ponownie zagotuj.
  • Budyń lekko ostudź, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę w celu schłodzenia. Po tym czasie wymieszaj rózgą.
  • Sięgnij po rękaw cukierniczy, za pomocą którego nałożysz krem na ciasto. Na każdej porcji ułóż kilka umytych i osuszonych malin.
  • Przykryj drugim paskiem ciasta, na wierzchu umieść jeszcze jedną porcję kremu, kilka owoców, a na koniec posyp cukrem pudrem.

Wakacyjny deser jest już gotowy do degustacji! Podawaj podczas letnich przyjęć w ogrodzie lub podczas niespiesznych spotkań w domowym zaciszu. Ciasto francuskie z malinami pasuje do dowolnej okazji.

Komosa ryżowa z jogurtem i malinamiInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas