Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie

Prosty deser z malinami przygotujesz bez problemów
Prosty deser z malinami przygotujesz bez problemówDamian Klamka/East News123RF/PICSEL

Pomysł na ciasto francuskie — na wstępie sprawdź jedną rzecz

Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków
Kupując gotowe ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład. To gwarancja najlepszych wypieków123RF/PICSEL

Szybki deser z malinami Anny Starmach — przepis krok po kroku

  • 350 g malin,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1,5 opakowania budyniu,
  • 400 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru pudru.

Zobacz również:

    • Ciasto podziel na 4 pasy i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je kolejnym kawałkiem papieru oraz drugą blachą — w ten sposób ciasto nie urośnie podczas obróbki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
    • Po tym czasie ściągnij blachę i piecz jeszcze 3-5 minut, do momentu zarumienia ciasta.
    • Odstaw do ostudzenia. Ciasto pokrój na mniejsze prostokąty. Ważne, aby były tej samej wielkości.
    • Czas na przygotowanie masy budyniowej. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem.
    • Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i laską wanilii. Następnie dodaj mieszankę budyniową i ponownie zagotuj.
    • Budyń lekko ostudź, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę w celu schłodzenia. Po tym czasie wymieszaj rózgą.
    • Sięgnij po rękaw cukierniczy, za pomocą którego nałożysz krem na ciasto. Na każdej porcji ułóż kilka umytych i osuszonych malin.
    • Przykryj drugim paskiem ciasta, na wierzchu umieść jeszcze jedną porcję kremu, kilka owoców, a na koniec posyp cukrem pudrem.
    Komosa ryżowa z jogurtem i malinamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?