Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie
Dorodne maliny zaczynają już pojawiać się w sklepach i na targach. By smacznie rozpocząć sezon na słodkie owoce, przygotuj ciasto francuskie z malinami według przepisu Anny Starmach. Zaletami deseru są nie tylko wyśmienity smak i apetyczna prezencja, ale też szybkość przygotowania. W sam raz dla zabieganych łasuchów!
Spis treści:
Pomysł na ciasto francuskie — na wstępie sprawdź jedną rzecz
Zaraz się przekonasz, że lista składników potrzebnych do przygotowania przysmaku nie jest długa i bazuje na łatwo dostępnych produktach. Latem o maliny nietrudno — zapewne znajdziesz je w pobliskim warzywniaku, a może nawet jesteś szczęśliwym posiadaczem własnego ogródka i owoce możesz zbierać prosto z krzaka?
Anna Starmach zaleca jednak szczególną uwagę zwrócić na ciasto francuskie. W przepisie wykorzystasz gotowe ciasto, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Dokładnie przeczytaj skład. Produkt powinien bazować na maśle, a nie na margarynie.
Zobacz też: Gazpacho truskawkowo-arbuzowe
Szybki deser z malinami Anny Starmach — przepis krok po kroku
Podejrzewamy, że ten pomysł na ciasto francuskie i połączenie go z sezonowymi owocami oraz masą budyniową chętnie wpiszesz do swojego kuchennego notatnika. Oto słodkość, do której wraca się z dużym apetytem, a prostota i szybkość wykonania (zajmie to zaledwie 20 minut) tylko zachęcają do degustacji. Idealna propozycja, gdy postanowisz spontanicznie zaprosić znajomych i chcesz zaproponować im domowy poczęstunek.
Lista składników:
- 350 g malin,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1,5 opakowania budyniu,
- 400 ml mleka,
- 50 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 50 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Ciasto podziel na 4 pasy i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je kolejnym kawałkiem papieru oraz drugą blachą — w ten sposób ciasto nie urośnie podczas obróbki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
- Po tym czasie ściągnij blachę i piecz jeszcze 3-5 minut, do momentu zarumienia ciasta.
- Odstaw do ostudzenia. Ciasto pokrój na mniejsze prostokąty. Ważne, aby były tej samej wielkości.
- Czas na przygotowanie masy budyniowej. Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem.
- Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem i laską wanilii. Następnie dodaj mieszankę budyniową i ponownie zagotuj.
- Budyń lekko ostudź, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę w celu schłodzenia. Po tym czasie wymieszaj rózgą.
- Sięgnij po rękaw cukierniczy, za pomocą którego nałożysz krem na ciasto. Na każdej porcji ułóż kilka umytych i osuszonych malin.
- Przykryj drugim paskiem ciasta, na wierzchu umieść jeszcze jedną porcję kremu, kilka owoców, a na koniec posyp cukrem pudrem.
Wakacyjny deser jest już gotowy do degustacji! Podawaj podczas letnich przyjęć w ogrodzie lub podczas niespiesznych spotkań w domowym zaciszu. Ciasto francuskie z malinami pasuje do dowolnej okazji.
Polecamy: