Źle się czujesz po jajkach? Co oznaczają mdłości i biegunka po ich zjedzeniu?

Jajka są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, gdyż zawierają w swoim składzie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Bez wątpienia spożywanie jaj korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ale niestety u niektórych osób zjedzenie jajka wiąże się ze złym samopoczuciem.

Jajka są prawdziwą bombą witaminową, ale niestety nie każdy może je jeść z uwagi na alergię
Jajka są prawdziwą bombą witaminową, ale niestety nie każdy może je jeść z uwagi na alergię123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jajka?

Jaja są doskonałym źródłem witamin A, B2, B5, B12, D, E, K, B6, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu, cynku i wapnia. Ponadto żółtko bogate jest w ksantofil i luteinę. Ksantofil stanowi tarczę ochronną przed odkładaniem się złogów w tętnicach, z kolei luteina zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Kurze jajko w 75 proc. składa się z wody, ok. 13 proc. z białka, a 10 proc. to tłuszcze. W 100 gramach jajka znajdziemy także 0,8 gramów węglowodanów.

Regularne spożywanie jaj poprawia stan skóry i włosów, prozdrowotnie wpływa na naszą pamięć i wzrok oraz wzmacnia kości.

Czy jajka mogą uczulać?

Niestety jajo kurze jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Za reakcje alergiczne najczęściej odpowiada zawarta w białku owoalbumina, ale uczulać mogą również takie składniki jajka jak: owomukoid, lipoproteiny i globuliny.

Alergia na jaja kurze może objawiać się problemami skórnymi, ale także dotyczyć układu pokarmowego i oddechowego. Wśród najczęstszych objawów skórnych obserwuje się wysypkę, różnego rodzaju wypryski, pokrzywkę oraz dolegliwości przypominające atopowe zapalenie skóry.

Osoby uczulone na jajka mogą mieć także problemy z układem pokarmowym, o czym świadczą bóle brzucha, wymioty i biegunki. Z kolei nieżyt nosa, kaszel, kichanie czy obrzęk błon śluzowych jamy ustnej wskazują wpływ uczulenia na układ oddechowy.

Nietolerancja na jaja

Nietolerancja na jaja często mylona jest ze wspomnianą alergią. W przypadku alergii, objawy o niej świadczące, występują natychmiastowo po spożyciu jajek, z kolei gdy mowa o nietolerancji, pierwsze niepokojące oznaki pojawiają się kilka godzin lub nawet kilka dni po zjedzeniu jajka.

Nietolerancja na jajka a uczulenie na jajka, to dwie różne dolegliwości
Nietolerancja na jajka a uczulenie na jajka, to dwie różne dolegliwości123RF/PICSEL

Do charakterystycznych objawów nietolerancji pokarmowej na jajka zalicza się biegunkę, duże osłabienie i złe samopoczucie, wzdęcia, bóle brzucha, bóle głowy, nudności i wymioty.

Nietolerancja na jajka bardzo często występuje wśród niemowlaków, ale dobra wiadomość jest taka, że 70 proc. z nich pozbywa się tej dolegliwości w wieku nastoletnim.

Nietolerancja na jaja - czy można wyleczyć?

Niestrawność, czy alergia? Jak czujesz się po zjedzeniu jaj?
Niestrawność, czy alergia? Jak czujesz się po zjedzeniu jaj?123RF/PICSEL

Leczenie nietolerancji pokarmowej na jaja polega na wdrożeniu diety eliminacyjnej. Zazwyczaj polega to wykluczeniu jaj z menu na sześć tygodni. Po upływie tego czasu można podjąć próbę stopniowego i ponownego dodania jaj do swojej diety i obserwowania, jak reaguje nasz organizm.

W przypadku nietolerancji pokarmowej należy zgłosić się do lekarza, który ustali dokładny plan leczenia.

Araukaria brazylijska. Święte drzewo, któremu grozi wymarcieAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas