Źle się czujesz po jajkach? Co oznaczają mdłości i biegunka po ich zjedzeniu?
Jajka są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, gdyż zawierają w swoim składzie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Bez wątpienia spożywanie jaj korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ale niestety u niektórych osób zjedzenie jajka wiąże się ze złym samopoczuciem.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jaja są doskonałym źródłem witamin A, B2, B5, B12, D, E, K, B6, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu, cynku i wapnia. Ponadto żółtko bogate jest w ksantofil i luteinę. Ksantofil stanowi tarczę ochronną przed odkładaniem się złogów w tętnicach, z kolei luteina zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Kurze jajko w 75 proc. składa się z wody, ok. 13 proc. z białka, a 10 proc. to tłuszcze. W 100 gramach jajka znajdziemy także 0,8 gramów węglowodanów.
Regularne spożywanie jaj poprawia stan skóry i włosów, prozdrowotnie wpływa na naszą pamięć i wzrok oraz wzmacnia kości.
Czy jajka mogą uczulać?
Niestety jajo kurze jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Za reakcje alergiczne najczęściej odpowiada zawarta w białku owoalbumina, ale uczulać mogą również takie składniki jajka jak: owomukoid, lipoproteiny i globuliny.
Alergia na jaja kurze może objawiać się problemami skórnymi, ale także dotyczyć układu pokarmowego i oddechowego. Wśród najczęstszych objawów skórnych obserwuje się wysypkę, różnego rodzaju wypryski, pokrzywkę oraz dolegliwości przypominające atopowe zapalenie skóry.
Czytaj także: Jak zaoszczędzić w Wielkanoc na jajkach?
Osoby uczulone na jajka mogą mieć także problemy z układem pokarmowym, o czym świadczą bóle brzucha, wymioty i biegunki. Z kolei nieżyt nosa, kaszel, kichanie czy obrzęk błon śluzowych jamy ustnej wskazują wpływ uczulenia na układ oddechowy.
Nietolerancja na jaja
Nietolerancja na jaja często mylona jest ze wspomnianą alergią. W przypadku alergii, objawy o niej świadczące, występują natychmiastowo po spożyciu jajek, z kolei gdy mowa o nietolerancji, pierwsze niepokojące oznaki pojawiają się kilka godzin lub nawet kilka dni po zjedzeniu jajka.
Do charakterystycznych objawów nietolerancji pokarmowej na jajka zalicza się biegunkę, duże osłabienie i złe samopoczucie, wzdęcia, bóle brzucha, bóle głowy, nudności i wymioty.
Nietolerancja na jajka bardzo często występuje wśród niemowlaków, ale dobra wiadomość jest taka, że 70 proc. z nich pozbywa się tej dolegliwości w wieku nastoletnim.
Nietolerancja na jaja - czy można wyleczyć?
Leczenie nietolerancji pokarmowej na jaja polega na wdrożeniu diety eliminacyjnej. Zazwyczaj polega to wykluczeniu jaj z menu na sześć tygodni. Po upływie tego czasu można podjąć próbę stopniowego i ponownego dodania jaj do swojej diety i obserwowania, jak reaguje nasz organizm.
W przypadku nietolerancji pokarmowej należy zgłosić się do lekarza, który ustali dokładny plan leczenia.