Jak zaoszczędzić w Wielkanoc na jajkach. Katarzyna Bosacka radzi

Wielkanoc coraz bliżej, dlatego z zakupami świątecznymi nie warto zwlekać. Jednym z najważniejszych produktów, które pod różną postacią znajdą się na wielkanocnym stole, są jajka. Katarzyna Bosacka radzi, jak na nich oszczędzić.

Katarzyna Bosacka radzi jak zaoszczędzić na jajkach
Katarzyna Bosacka radzi jak zaoszczędzić na jajkachJerzy Dudek/Dzien Dobry TVN/East News123RF/PICSEL

Dziennikarka Katarzyna Bosacka jest ekspertką od zdrowej diety i przemyślanych zakupów. W swoim programie "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" radzi, co i jak kupować w sklepach, by spożywać żywność najlepszej jakości, jednocześnie nie przepłacając za zakupy.

Katarzyna Bosacka jest również aktywna w mediach społecznościowych. Rad dotyczących żywienia i zakupów udziela też na swoim facebookowym profilu o nazwie "Katarzyna Bosacka Wiem, co jem". Konto polubiło niemal 600 tysięcy użytkowników tego portalu. W najnowszym poście Bosacka dzieli się cennymi wskazówkami dotyczącymi zakupu, wykorzystania i przechowywania jajek przed Wielkanocą.

Katarzyna Bosacka o "plusach" i minusach inflacji w kuchniach PolakówNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Jak zaoszczędzić na jajkach?

Jajka są jednym z najważniejszych składników wielkanocnych potraw, jak i stanowią tradycyjne danie same w sobie. Jedno jest pewne, przed Wielkanocą kupujemy dużo więcej jajek, co wiąże się ze sporym wydatkiem.

W skali roku Polacy jedzą około 13 jaj na miesiąc [...]. W okresie Wielkanocy ta liczba wzrasta do 18-20 jaj
zacytował Dawida Skrzypczyka z gospodarstwa Roldrob portal TVP3 Opole.

Regularne ceny jaj w sklepach wyglądają następująco:

  • 10 jaj klasy L od kur z chowu klatkowego — około 9-12 złotych,
  • 10 jaj klasy L od kur z wolnego wybiegu — około 11-15 złotych.

Katarzyna Bosacka podzieliła się cenną wskazówką, jak zaoszczędzić na jajkach.

Jeśli piekę pasztet albo serniki czy mazurki, wtedy używam jajek ściółkowych — one są nieco tańsze. Natomiast kiedy gotuję jajka dla mojej rodziny, tak na stół na twardo na przykład, wtedy używam jajek z wolnego wybiegu
mówi

Nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień warto wybierać jaja z hodowli ekologicznej lub z wolnego wybiegu. Są one nie tylko najlepsze w smaku, ale i kupując je, mamy pewność, że kury, od których pochodzą, mają dobre warunki życia, w tym wybieg na świeżym powietrzu. Natomiast jaja z chowu ściółkowego pochodzą od kur, które żyją w zamkniętym pomieszczeniu i nie mają dostępu do świata zewnętrznego. Zdarza się, że pasze, którymi są karmione, nie mają najlepszej jakości, co może wpływać na smak jajka. Z tego powodu, na wielkanocnym stole najlepiej, aby znalazły się jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu, jednak jeśli zależy nam na zaoszczędzeniu, możemy wykorzystać jaja ściółkowe do pieczenia np. ciast.

Aby wybrać odpowiedni rodzaj jajek, zawsze zwracajmy uwagę na ich oznaczenie:

  • 0 - jaja z hodowli ekologicznej,
  • 1 - jaja z wolnego wybiegu,
  • 2 - jaja z chowu ściółkowego,
  • 3 - jaja z chowu klatkowego.
Jajka w różnej postaci są niezbędnym elementem wielkanocnego stołu
Jajka w różnej postaci są niezbędnym elementem wielkanocnego stołumateriały prasowe

Jajka — jak i przechowywać i czy musimy je myć?

Katarzyna Bosacka tłumaczy również, jak najlepiej przechowywać jajka przed Wielkanocą. Okazuje się, że mogą one być umieszczone zarówno w lodówce, jak i poza nią, należy jednak pamiętać o jednej ważnej rzeczy:

Jeśli mamy dużo różnych rzeczy w lodówce to przez kilka dni możemy przechowywać jajka poza lodówką, ale pamiętajmy, że jednak poza lodówką one szybciej się psują. Lepiej więc zamknąć pudełko i włożyć jajka do lodówki
radzi dziennikarka.

Często zastanawiamy się, czy jajka powinniśmy myć. Katarzyna Bosacka podpowiada:

Niekoniecznie, ale trzeba uważać, żeby nie sąsiadowały np. z otwartą wędlinką, czy ze świeżymi warzywami
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas