Złocista szarlotka
Pełna rozgrzewających przypraw

Składniki
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2/3 kostki zimnego masła
- 3+2 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 600 g jabłek
- opakowanie cukru waniliowego
- cynamon, szczypta imbiru, anyż
- cukier do posypania
8-10 porcji
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj 3 łyżki cukru, posiekane masło i wodę. Zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię, włóż do lodówki na 30 min.2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój lub grubo zetrzyj. Wymieszaj z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i przyprawami.3. Natłuść formę do tart. Ciasto podziel na 2 części. Pierwszą rozwałkuj i rozłóż w formie. Na cieście połóż jabłka. Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij z niego kratkę i inne kształty (np. szablonem do pierniczków w kształcie śnieżnych gwiazdek), udekoruj wierzch. Piecz 40-50 min w temp. 180°C. Posyp cukrem.