Złote mleko: Co to jest? Jak działa na zdrowie?

Wiele osób lubi wypić w jesienne i zimowe wieczory kakao czy mleko z miodem, by rozgrzać się i wzmocnić odporność. Jednak coraz popularniejsze staje się także złote mleko, czyli ajurwedyjski napój, który robi furorę w Indiach. Powstaje na bazie kurkumy i mleka, głównie migdałowego lub kokosowego, a wyśmienity smak podkreślają również różnorodne przyprawy. Dzięki zawartości kurkumy złote mleko działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalcza też przewlekłe stany zapalne. To doskonałe remedium na infekcje, przeziębienie, ból gardła i kaszel. Ten naturalny antybiotyk ma również zbawienny wpływ na układ trawienny, poprawia pracę jelit i żołądka, a także oczyszcza i regeneruje wątrobę. Może być sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. To również eliksir na obolałe stawy i dolegliwości skórne. Sprawdź, jak przygotować złote mleko i dlaczego warto go pić.

Czym jest złote mleko?
Czym jest złote mleko?©123RF/PICSEL
Przyprawa, która zmienia kolor potraw i zapobiega groźnym chorobomInteria.tv

Czym jest złote mleko?

Napój z kurkumy
©123RF/PICSEL

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój, którego głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca mu złocisty kolor. Sporządzany jest na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, najczęściej migdałowego lub kokosowego. Można także dodawać do niego miód, olej kokosowy i aromatyczne przyprawy dla podkreślenia smaku. Złote mleko jest niezwykle popularne w Indiach, gdzie pije się go dla poprawy zdrowia i łagodzenia różnego rodzaju dolegliwości. Złote mleko zawdzięcza swoje właściwości lecznicze kurkumie – cenionej od tysięcy lat przyprawie powszechnie stosowanej w wielu kuchniach świata.

Kurkuma to bylina z rodziny imbirowatych, której kłącze wykorzystuje się do przyprawiania potraw. Wywodzi się z Azji, jednak stała się popularna na całym świecie ze względu na to, że nadaje daniom wyrazisty smak i ostrość. Jest też jednym z podstawowych składników mieszanki przyprawowej curry, której nadaje żółty kolor. Kurkuma słynie również z dobroczynnego oddziaływania na zdrowie dzięki zawartości kurkuminy, związku polifenolowego będącego silnym antyoksydantem. Kurkuma zwalcza więc wolne rodniki i działa przeciwzapalnie. Ma też właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Złote mleko na odporność i infekcje

Złote mleko doskonale rozgrzewa
©123RF/PICSEL

Napój z kurkumy to skuteczny, naturalny antybiotyk, po który warto sięgać w sezonie jesienno-zimowym. Świetnie rozgrzewa, a przy tym świetnie wzmacnia odporność i zapobiega chorobom. Zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, pomoże więc w łagodzeniu objawów przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uśmierza ból, dlatego dzięki niemu można szybciej uporać się z kaszlem, bólem i drapaniem gardła oraz chrypką. Napój będzie jeszcze skuteczniejszy, gdy doda się do niego miód i imbir, które również wykazują właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Regularne picie złotego mleka może także zapobiec chorobom przewlekłym, ze względu na przeciwutleniające działanie kurkumy.

Złote mleko na lepsze trawienie

Sięganie po złote mleko przynosi też liczne korzyści dla układu pokarmowego. Ten naturalny eliksir stymuluje pracę jelit, ułatwia trawienie i poprawia przemianę materii. Zapobiega zaparciom, wzdęciom, biegunkom i odbijaniu się. Działa też osłaniająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i poprawia pracę żołądka. Oprócz tego usuwa toksyny i zbędne produkty przemiany materii z organizmu, dzięki czemu oczyszcza i regeneruje wątrobę. Obniża również cholesterol i chroni przed chorobami układu krążenia. Złote mleko można również pić, by ułatwić proces odchudzania i zgubić zbędne kilogramy.

Złote mleko na poprawę nastroju i wyciszenie

Filiżanka złotego mleka wypita przed snem pozwoli się wyciszyć i odprężyć, a także ułatwi zasypianie. Zawarta w napoju kurkuma poprawia również nastrój i działa antydepresyjnie. Oprócz tego usprawnia pracę umysłu i poprawia pamięć, może więc zmniejszyć ryzyko demencji starczej i choroby Alzheimera.

Złote mleko na bóle reumatyczne

Jak zrobić złote mleko?
©123RF/PICSEL

Kolejną zaletą złotego mleka jest jego dobroczynny wpływ na stawy i mięśnie ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Napój nada też stawom elastyczność oraz pomoże złagodzić bóle reumatyczne i stawowe.

Złote mleko na piękną skórę

Właściwości antyoksydacyjne złotego mleka sprawiają, że wpływa ono doskonale na nasz wygląd. Przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się, odmładza i ujędrnia skórę oraz łagodzi podrażnienia. Pomoże też na wypryski i zmiany trądzikowe, dzięki temu, że oczyszcza organizm z toksyn i działa antybakteryjnie.

Przepis na złote mleko

Do przygotowania złotego mleka potrzebna jest przede wszystkim pasta z kurkumy. W tym celu należy 2-3 łyżki przyprawy zmieszać z połową łyżeczki pieprzu i szklanką wody oraz gotować przez 8 minut na niedużym ogniu. Mieszaj co jakiś czas pastę, aż ta zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Gdy mikstura ostygnie, przełóż ją do szklanego słoiczka i przechowuj przez ok. 3 tygodnie w lodówce. Aby przygotować złote mleko, wystarczy zmieszać w rondlu szklankę dowolnego mleka, łyżeczkę kurkumy i ewentualnie łyżeczkę oleju kokosowego, migdałowego lub masła klarowanego. Podgrzewaj składniki na małym gazie, aż do połączenia składników. Zdejmij z ognia i ostudź, a następnie dodaj do smaku miód i ulubione przyprawy, np. imbir, goździki, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową chili czy też czarny pieprz. Tak przygotowane złote mleko wypij, póki jest jeszcze ciepłe.