Złote pulpety
Smaczne i delikatne.

Składniki
Pulpety
- 40 dag mielonej łopatki
- 15 dag dyni bez skórki
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
Sos
- marchewka
- pietruszka
- po 1/2 selera i cebuli
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela ang.
- sól, pieprz
- po łyżce soku z cytryny i mąki
- 50 ml śmietanki
- natka
1. Dynię i cebulę zetrzyj, połącz z mięsem, bułką, jajkiem,solą i pieprzem. Utocz pulpety.2. Sos: warzywa zetrzyj. Zalej je 2 szkl. wody, dołóż liście laurowe i ziele ang. Zagotuj.3. Włóż pulpety. Gotuj przykryte ok. 30 min, do miękkości.4 Wyjmij pulpety, sos zmiksuj,zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotuj. Ponownie włóż pulpety. Posyp natką.