Znudzeni zwykłymi mielonymi? Klopsy po japońsku robią furorę

Potrawy z mięsa mielonego cieszą się dużą popularnością, ze względu na łatwość przygotowania i duże możliwości osiągnięcia interesującego efektu. Odpowiednio dobrane składniki łatwo połączyć z masą mięsną i podkręcić smak. Amatorzy kuchni azjatyckiej z pewnością rozsmakują się w japońskich klopsikach tsukune.

Tsukune, czyli klopsy po japońsku, można podawać na szpadkach do szaszłyków
Tsukune, czyli klopsy po japońsku, można podawać na szpadkach do szaszłyków123RF/PICSEL

Składniki:

Na sos:

  • 50 ml sosu sojowego
  • 20 ml sake
  • Łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mirinu

Na klopsiki:

  • 400 g drobiowego mięsa mielonego
  • Jajko
  • mała cebula
  • Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • Sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka mirinu
  • Mąka do obtaczania
  • Olej do smażenia
  • Sezam do posypania

Cebulę i imbir obrać i zetrzeć na tarce. W misce umieścić mięso, dodać cebulę imbir, sól, pieprz, paprykę, wbić jajko. Dodać mirin i sos sojowy. Składniki wyrobić na jednolitą masę, uformować w kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię wlać 50 ml sosu sojowego, 20 ml sake, łyżeczkę mirinu, dodać cukier trzcinowy. Gdy sos lekko zgęstnie, ponownie włożyć klopsiki na patelnię i obtoczyć w sosie. Podawać posypane sezamem. Można podawać nadziane na szpadki do szaszłyków. Świetnie komponują się z ryżem lub makaronem ryżowym.

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL