Znudzeni zwykłymi mielonymi? Klopsy po japońsku robią furorę

Oprac.: Izabela Grelowska
Potrawy z mięsa mielonego cieszą się dużą popularnością, ze względu na łatwość przygotowania i duże możliwości osiągnięcia interesującego efektu. Odpowiednio dobrane składniki łatwo połączyć z masą mięsną i podkręcić smak. Amatorzy kuchni azjatyckiej z pewnością rozsmakują się w japońskich klopsikach tsukune.

Składniki:
Na sos:
- 50 ml sosu sojowego
- 20 ml sake
- Łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mirinu
Na klopsiki:
- 400 g drobiowego mięsa mielonego
- Jajko
- mała cebula
- Kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- Sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżka mirinu
- Mąka do obtaczania
- Olej do smażenia
- Sezam do posypania
Cebulę i imbir obrać i zetrzeć na tarce. W misce umieścić mięso, dodać cebulę imbir, sól, pieprz, paprykę, wbić jajko. Dodać mirin i sos sojowy. Składniki wyrobić na jednolitą masę, uformować w kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Klopsiki zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię wlać 50 ml sosu sojowego, 20 ml sake, łyżeczkę mirinu, dodać cukier trzcinowy. Gdy sos lekko zgęstnie, ponownie włożyć klopsiki na patelnię i obtoczyć w sosie. Podawać posypane sezamem. Można podawać nadziane na szpadki do szaszłyków. Świetnie komponują się z ryżem lub makaronem ryżowym.