Żółte talarki dyniowo - ziemniaczane
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię. Warzywo to nie dość , że jest bardzo zdrowe - zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, ma wysoką zawartość cynku, lecytyny, potasu i kwasu foliowego, to jeszcze jest niskokaloryczne.
Dynia zwiększa przemianę materii oraz wpływa korzystnie na mózgu. Oto jeden z pomysłów na potrawę z nią w roli głównej!
Składniki:
- 20 dkg gotowanej dyni
- 2 jajka,
- duży ziemniak,
- żółta cebulka,
- przyprawa warzywna,
- sól,
- pieprz,
- mąka bezglutenowa lub 1 łyżka maki ziemniaczanej
- łyżeczka curry
Sposób przygotowania:
Dynię zmiksować z jajkami, przyprawą warzywną, dodać sól i ewentualnie odrobinę pieprzu. Ziemniaka obrać, zmiksować, odcisnąć sok. Cebulkę obrać, pokroić drobno, posypać curry, podsmażyć dodać do masy dyniowej. Dodać mąkę, aby ciasto było gęste. Smażyć na złoty kolor. Podawać z surówką, sosem lub same.