Zrazy z kopytkami
Zrazy podane z kopytkami to pomysł na wyśmienity obiad

Składniki
- zrazy
- 5 porcji (plastrów) polędwicy wołowej
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- masło
- sól
- pieprz
- kopytka
- 2 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- jajo
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- bazylia
- tymianek
- oregano
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso rozbić, obsmażyć. Cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Do mięsa dodać cebulę, wlać śmietanę. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec dolać wino. 2. Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto. Uformować wałek, kroić w ukośne kawałki. Gotowe kopytka wkładać partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu kilka minut. Odcedzić. Zrazy podawać z kopytkami ziołowymi i surówkami.