Zrezygnowałam z ryżu w gołąbkach. Dopiero z sycącym składnikiem nabierają pełni smaku
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Gołąbki bez trudu przygotujemy przez cały rok, jednak to właśnie na bazie młodej kapusty smakują najlepiej. Delikatne liście warzywa nie wymagają długiego sparzania, a później gotowania lub pieczenia. Środek gołąbków z młodej kapusty możemy wypełnić tradycyjnym farszem, jednak polecamy zrobić odstępstwo od kulinarnej rutyny. Wystarczy raz spróbować dania z nadzieniem na bazie kaszy, by na stałe weszło do repertuaru.
Spis treści:
Czy do gołąbków można dać kaszę?
Myśląc o gołąbkach, najczęściej do głowy przychodzą nam te z ryżem i mięsem mielonym. Obowiązkowo podane z sosem pieczarkowym lub pomidorowym, a w niektórych regionach Polski serwowane dodatkowo z ziemniakami. W takim wydaniu gołąbki mogą być nieco zbyt ciężkie dla żołądka, a także mało odżywcze. Wystarczy, że zastąpimy ryż kaszą, a od razu zyskają na wartości. Jaki rodzaj kaszy wybrać do gołąbków? Dietetycy wskazują przede wszystkim na:
- kaszę gryczaną - idealna dla zwolenników wyrazistych smaków. Z powodzeniem możemy wybierać w jej odmianach i zdecydować się kaszę gryczaną paloną lub niepaloną, nazywaną także białą. Jej walory doskonale podkreśla dodatek cebuli i aromatycznych grzybów.
- kaszę jęczmienną - to rodzaj wyrabiany z ziarna jęczmienia zwyczajnego. Ze względu na sposób obróbki możemy wyróżnić m.in. pęczak, perłową czy jaglaną. Świetnie komponuje się z dodatkiem mięsa, warzyw lub pieczarek.
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną
Idealnie zielone główki kapusty, które coraz częściej pojawiają się na targach, aż proszą się o wykorzystanie w kuchni. To idealny moment, by przygotować nieco lżejszą wersję gołąbków. W tradycyjnej znajdziemy farsz na bazie ryżu oraz sporej ilości mięsa mielonego. Wiosenne wydanie zachwyca środkiem stworzonym na bazie aromatycznej kaszy gryczanej, pieczarek i boczniaków. Ich smak jest wprost nie do podrobienia.
Składniki na gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną
- 1 główka młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 150 g kaszy gryczanej palonej (namoczonej przez noc w wodzie)
- 1 puszka pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duży pęczek koperku
- ½ łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić gołąbki z kaszą?
- Boczniaki i pieczarki myjemy oraz oczyszczamy pod zimną i bieżącą wodą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, a boczniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w niewielką kostkę. Kaszę gryczaną paloną odsączamy z wody po całej nocy namaczania.
- Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy przez 5 minut.
- Po tym czasie na patelni ląduje kasza gryczana, którą po krótkim podsmażeniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Zabieramy się za przygotowanie sosu. Cebulę, czosnek oraz seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
- Kiedy warzywa delikatnie się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz oraz cukier. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, a na koniec dodajemy koperek.
- Młodą kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści i wyrzucamy. Najczęściej to właśnie na nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji.
- Z warzywa zdejmujemy kilka kolejnych liści i wykładamy nimi brytfankę lub inne naczynie, w którym będziemy przygotowywać gołąbki.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do naczynia kapustę na ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie ściągamy wszystkie liście.
- Na środku każdego liścia umieszczamy porcję farszu i zaczynamy składanie. Najlepiej najpierw złożyć do środka dół, a później boki i zawinąć do góry.
- Do naczynia z liśćmi kapusty wlewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, układamy ciasno zwinięte gołąbki i zalewamy resztą sosu.
- Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości. Smacznego!
Sprawdź również: