Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik!

Idealny farsz to podstawa dania, jakim są gołąbki. Tę tradycyjną potrawę można urozmaicić, dodając szafran lub zastąpić mięso warzywami. Poznaj przepisy na gołąbki, które pokocha twoja rodzina.

Przygotuj dobry farsz do gołąbków klasycznych
Przygotuj dobry farsz do gołąbków klasycznych123RF/PICSEL

Jak zrobić idealny farsz do gołąbków?

Gołąbki są dość czasochłonne, jednak warto poświęcić czas na tak pyszne, tradycyjne danie. Z pewnością będą idealną propozycją obiadu dla całej rodziny. Dobry farsz to podstawa wyśmienitych, klasycznych gołąbków. Jak go przygotować? Oto przepis.

Przed rozpoczęciem gotowania gołąbków koniecznie przygotuj te składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki jarzynki
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 główka kapusty stożkowej
  • bulion warzywny
  • 1 koncentrat pomidorowy

Przepis na klasyczne gołąbki w sosie pomidorowym krok po kroku:

  1. Do 2 szklanek wody dodajemy masło i jarzynkę. Na gotującą wodę wsypujemy ryż na 15 minut.
  2. Podsmażoną na masełku cebulkę dodajemy do mięsa mielonego razem z jajkiem. Wszystko doprawiamy do smaku.
  3. Ugotowany ryż łączymy z mięsem.
  4. Parzymy liście kapusty.
  5. Do wody wsypujemy sól, cukier oraz olej. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz.
  6. Liście kapusty nakrajamy wokół głąba, na chwilę wkładamy do wody, po czym wyjmujemy je widelcem.
  7. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
  8. Spód garnka wykładamy liśćmi.
  9. Przekładamy przesmażone z obu stron gołąbki.
  10. Do bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy.
  11. Zalewamy gołąbki powstałym sosem, gotujemy je dla lepszego smaku.

Z podanego przepisu otrzymamy około 16 gołąbków klasycznych.

Wieprzowe czy drobiowe? Jakie mięso wybrać do gołąbków klasycznych?

To właśnie mięso jest głównym składnikiem tradycyjnych gołąbków, dlatego warto właściwie je wybrać. Do gołąbków klasycznych polecamy mięso wieprzowe, które nada im wyraźny smak. Polecana jest:

  • łopatka wieprzowa,
  • karkówka z chudą szynką,
  • biodrówka.

Jeśli mięso wieprzowe jest zbyt tłuste, warto wybrać określony rodzaj mięsa drobiowego. Nie polecamy zmielonej piersi z kurczaka, a raczej udo z kury, które można otrzymać w sklepie, bez konieczności mielenia w maszynce.

Klasyczne gołąbki z oryginalnym składnikiem

Farsz na gołąbki to podstawa dobrego smaku tej potrawy. Jeśli poszukujesz nowych wrażeń smakowych, to koniecznie dodaj specyficzną przyprawę, jaką jest szafranZe względu na swoje pozyskiwanie nazywany jest jedną z najdroższych przypraw świata.

Dodany do farszu klasycznych gołąbków nada im żywo pomarańczową barwę, a przede wszystkim delikatnie zmieni ich smak. Gołąbki z szafranem będą smakować intensywnie, lekko korzennie, a nawet trochę ostro. W sam raz dla zwolenników nowoczesnych, nietradycyjnych dań!

Co zrobić, żeby farsz do gołąbków nie był zbyt suchy?

Farsz do gołąbków nie będzie suchy, jeśli użyjemy do niego wspomnianego wyżej składnika, jakim jest domowy bulion ze świeżych warzyw. 

Bulion warzywny stanowi idealną bazę zarówno do dań nowoczesnych, jak i tradycyjnych. W tym przypadku sprawdzi się idealnie jako jedna z głównych składników sosu do klasycznych gołąbków, który nada mięsu miękkości.

Za sprawą domowego bulionu ze świeżych warzyw farsz do gołąbków będzie rozpływać się w ustach. Właśnie dlatego ten prosty składnik stanowi ważny dodatek niemal w każdej potrawie polskiej kuchni. Polecamy dodawanie bulionu warzywnego do dań, które nie do końca przekonują nas smakowo. Bulion potrafi zdziałać cuda, również na nasze klasyczne gołąbki.

Gołąbki wegetariańskie z ryżem i pieczarkami
Gołąbki wegetariańskie z ryżem i pieczarkami123RF/PICSEL

Gołąbki wegetariańskie - ryż i pieczarki

Gołąbki klasyczne z pewnością nie spotkają się z uznaniem wegetarian. W związku z tym przedstawiamy propozycję gołąbków wegetariańskich, gdzie farsz z mięsa zastąpiliśmy farszem na bazie ryżu i pieczarek.

Przepis na farsz do gołąbków wegetariańskich:

  1. Podduś na patelni obraną marchewkę z podsmażoną wcześniej cebulką.
  2. Na osobnej patelni umieść pieczarki - smaż do czasu odparowania wody.
  3. Dodaj pieczarki na patelnię z marchwią i cebulką.
  4. Dodaj natkę pietruszki, pieprz oraz 3 jajka - w razie potrzeby dopraw solą.
  5. Wymieszaj warzywa z ugotowanym wcześniej ryżem.
  6. Gotowy farsz warzywny układaj na liściach kapusty.

Czytaj także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas