Idealny farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodasz ten jeden składnik!

Przygotuj dobry farsz do gołąbków klasycznych
Przygotuj dobry farsz do gołąbków klasycznych123RF/PICSEL

Jak zrobić idealny farsz do gołąbków?

  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 łyżeczki jarzynki
  • 1 łyżka masła
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 główka kapusty stożkowej
  • bulion warzywny
  • 1 koncentrat pomidorowy
  1. Do 2 szklanek wody dodajemy masło i jarzynkę. Na gotującą wodę wsypujemy ryż na 15 minut.
  2. Podsmażoną na masełku cebulkę dodajemy do mięsa mielonego razem z jajkiem. Wszystko doprawiamy do smaku.
  3. Ugotowany ryż łączymy z mięsem.
  4. Parzymy liście kapusty.
  5. Do wody wsypujemy sól, cukier oraz olej. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy gaz.
  6. Liście kapusty nakrajamy wokół głąba, na chwilę wkładamy do wody, po czym wyjmujemy je widelcem.
  7. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
  8. Spód garnka wykładamy liśćmi.
  9. Przekładamy przesmażone z obu stron gołąbki.
  10. Do bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy.
  11. Zalewamy gołąbki powstałym sosem, gotujemy je dla lepszego smaku.

Wieprzowe czy drobiowe? Jakie mięso wybrać do gołąbków klasycznych?

  • łopatka wieprzowa,
  • karkówka z chudą szynką,
  • biodrówka.

Klasyczne gołąbki z oryginalnym składnikiem

Co zrobić, żeby farsz do gołąbków nie był zbyt suchy?

Gołąbki wegetariańskie z ryżem i pieczarkami
Gołąbki wegetariańskie z ryżem i pieczarkami123RF/PICSEL

Gołąbki wegetariańskie - ryż i pieczarki

  1. Podduś na patelni obraną marchewkę z podsmażoną wcześniej cebulką.
  2. Na osobnej patelni umieść pieczarki - smaż do czasu odparowania wody.
  3. Dodaj pieczarki na patelnię z marchwią i cebulką.
  4. Dodaj natkę pietruszki, pieprz oraz 3 jajka - w razie potrzeby dopraw solą.
  5. Wymieszaj warzywa z ugotowanym wcześniej ryżem.
  6. Gotowy farsz warzywny układaj na liściach kapusty.